Naslovna Srem Ruma Gradska biblioteka na novoj adresi! Velelepni biser grada od sada centralno mesto...

Gradska biblioteka na novoj adresi! Velelepni biser grada od sada centralno mesto pisane reči!

PODELI
Foto: Sremske vesti/Petar Remecki

RUMA – Zdanje Doma vojske, arhitektonski biser Rume, ponovo je zauzelo značajno mesto na kulturnoj mapi Rume, jer je od danas u njoj počela sa radom Gradska biblioteka “Atanasije Stojković”.

Kompletnim renoviranjem, u skladu sa propisanim uslovima, zgrada je dobila izgled gotovo isti kakav je imala davne 1912. godine kada je prvi put i otvorena.

Svečano otvaranje novog sedišta jedne od najvažnijih kulturnih institucija u rumskoj opštini – Gradske biblioteke “Atanasije Stojković”, upriličeno je uz prisustvo republičkih, pokrajinskih i lokalnih zvaničnika, ali i predstavnika Ambasade Japana.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković veruje da će obnovljena zgrada nekadašnjeg Doma vojske, a sada Gradska biblioteka postati jedno od najvažnijih mesta i simbola kulturnog života u Rumi.

Ministarka Gojković je u društvu predsednice Opštine Ruma Aleksandre Ćirić i čelnih ljudi rumske lokalne samouprave obišla velelepni prostor nove biblioteke, a bibliotekari su joj približili bogati književni fond ove ustanove, razvrstan u više odeljenja.

Direktor Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” Damir Vasiljević Toskić uručio je ministarki Gojković i simboličan poklon – člansku kartu ove ustanove.

“Mnogobrojni ljubitelji knjige ovde će pronaći svoju oazu sreće. Ovaj događaj danas u Rumi dobar je primer i ostalim gradovima širom Srbije kako da iskoriste postojeću infrastrukturu i da rekonstrukcijom i obnovom sličnih mesta učine značajan korak u  zaštiti književnog fonda, ali ujedno i spasu od propadanja objakte koji imaju ne malu arhitektonsku vrednost. Svima nama koji se bavimo kulturom jedan od glavnih zadataka mora biti afirmacija  čitanja. Pisana reč je održala naš narod i u najtežim trenucima i zato je jako važno da hramovi knjige kakav je ovaj u Rumi budu adekvatno opremljeni u svakom smislu”, kazala je na svečanosti otvaranja ministarka Gojković. 

Jedna od najlepših zgrada u našem gradu će mnoštvom korisnog prostora omogućiti unapređenje i proširenje delatnosti Gradske biblioteke “Atanasije Stojković”, istakla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

“Danas nakon više od sedam decenija provedenih u objektu koji je sve manje odgovarao kako rastućem bibliotečkom fondu, tako novim potrebama čitalaštva, Gradska biblioteka dobila je novo sedište. Ovaj reprezentativni objekat je u potpunosti rekonstruisan i prolagođen savremenim potrebama bibliotečke delatnosti.  Rekonstrukcija je trajala godinu dana što predstavlja mali vremenski period u odnosu na višedecenijski zaborav i propadanje ovog zdanja.

-Napominjem  da je ovaj projekat tek početak značajnih kapitalnih ulaganja u ustanove kulture našeg grada, jer Opština Ruma namerava da stvori sve potrebne uslove za razvoj i promociju kulture. Želimo da opravdamo svoj rad, da budućim generacijama ostavimo zdrave i dobre osnove za  dalji razvoj kulture”, poručila je predsednica Ćirić i dodala da je Opština Ruma  izdvojila sredstva u visini od  105 miliona  dinara za revitalizaciju ovog značajnog zdanja, izgrađenog pre više od jednog veka.

Predsednica  Ćirić je podsetila da se Ruma, kao multikonfesionalna sredina, od samog svog osnivanja kulturno razvijala, da je jedna od prvih srpskih čitaonica u Sremu bila Srpska kasina osnovana davne 1881. godine, te da je nakon Drugog svetskog rata u novoj jugoslovenskoj državi 1949. godine  u našem gradu je osnovana prva javna narodna biblioteka čije su usluge bile dostupne svim građanima bez ograničenja.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama pohvalila je Opštinu Ruma da suštinski, a ne samo deklarativno radi na unapređenju kulture, koja je, kako je rekla, oduvek zapravo bila najsvetliji primer naše države.

“Ponosna sam što sam deo Vlade AP Vojvodine koja sprovodi politiku Republičke vlade i zajedno sa Ministarstvom kulture informisanja vrlo hrabro i ambiciozno prevazilazimo sve probleme koji su nasleđeni godinama unazad. Upravo sa ovakvim kapitalnim investicijama i sa snažnim ambicijama lokanih samouprava, možemo stvari menjati na bolje.

-Dozvolite sebi da budete ambiciozni, a sam Sekretarijat na čijem sam čelu će vam zaista biti podrška i to konkretna, jer mi iz godine u godinu povećavamo sredstva namenjena lokalnim samoupravama zarad čuvanja kulturnog blaga i kulturne istorije koju Srbija poseduje. Zajedničkim snagama ćemo prevazići sve tekuće probleme sa kojima se suočavamo, ali kultura mora biti najsvetliji primer naše države, jer ona to oduvek jeste i bila”, ocenila je pokrajinska sekretarka Milošević.

Svečanost otvaranja Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” muzički je obogatio novosadski Kvartet Bilitis, a sjajnim kazivanjem stihova Laze Kostića, Matije Bećkovića, Zmaj Jove Jovanovića program su upotpunili glumci Nebojša Milovanović i Jelica Brestovac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here