Naslovna Srem Sremska Mitrovica Gradska odluka zaustavila sanaciju zgrade

Gradska odluka zaustavila sanaciju zgrade

PODELI

Na Žitnom trgu broj 5 godinama postoji problem u vidu zgrade koja je postala ruglo grada i opasna po prolaznike. Zgrada je stavljena kao spomenik kulture pod zaštitom države od 1966.godine, a pojedini stanari su spremni da sami finansiraju rekonstrukciju zgrade, ali ih u tome sprečava Gradska uprava.

Jedan od potomaka čuvene mitrovačke porodice Krstonošić, koja je kuću na Žitnom trgu podigla 1901.godine, objašnjava kako je problem u tome što se objekat od 200 kvadrata nalazi na dve katastarske celine, a prema izvodima iz zemljišnih knjiga postoji ukupno sedam vlasnika. Gradska odluka nalaže da svi stanari moraju da potpišu. Skupština stanara nikako da se sazove kako bi se ovaj problem rešio. Izuzev porodice Cvetković, niko od ostalih vlasnika lokala i stanova se ne pojavljuje. Neki od njih su u inostranstvu, a neki prosto nisu zainteresovani za rekonstrukciju. Prema nezvaničnim procenama, rekonstrukcija celog objekta košta nekoliko hiljada evra, a porodica Cvetković je spremna da uz finansijsku pomoć rođaka isfinansira troškove, ali ih u tome sprečava gradska odluka po kojoj je za tako nešto potrebna saglasnost svih stanara.

Da podsetimo, Građevinska inspekcija je još pre tri godine naložila da se na zgradu, na Žitnom trgu broj 5, postavi skela, kao privremeno rešenje, i da se ogradi trotoar. Stanovnici grada negoduju ovakav potez jer smatraju da je skela potpuno nefunkcionalna i predstavlja ruglo u centru grada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here