Naslovna Magazin Zdravlje Grci su u Evropu doneli krastavac: Benefiti ovog čudesnog povrća

Grci su u Evropu doneli krastavac: Benefiti ovog čudesnog povrća

PODELI

Pravo poreklo krastavca je iz Indije, a postoji nekoliko varijacija: persijski (bez semenki), dosakai (žuti krastavac dostupan u nekoliko delova Indije), libanski…

Krastavac će bolje osvežiti usnu šupljinu bolje od žvaka ili bombona. Ako stavite krišku krastavca na nepce i držite pola minute, fitohemikalije iz njega će ubiti sve bakterije odgovorne za neprijatan zadah.

Imaju malo kalorija, ali mnogo vode (čak 96 procenata) i nekoliko važnih vitamina i minerala (A, B i C). Jedenje krastavca sa korom daje maksimalnu količinu hranljivih sastojaka. Zbog toliko procenata vode, odličan su lek za konstipaciju.

Krastavci sadrže antioksidante, uključujući tanin i flavonoide, koji sprečavaju nagomilavanje štetnih slobodnih radikala i mogu da smanje rizik od nastanka bolesti.

Poznati su po tome što su niskokalorični i mogu se koristiti u mnogim jelima. Baš zbog toga mogu pomoći u gubitku kilograma.

Ispitivanja na životinjama i epruvetama ukazuju da krastavac može da pomogne u snižavanju šećera u krvi i sprečavanju komplikacija sa dijabetesom, mada su potrebna dodatna istraživanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here