Naslovna Magazin Planeta Grčka uvodi porez na noćenje

Grčka uvodi porez na noćenje

PODELI
U borbi protiv crnog tržišta i neprijavljenih apartmana, ova država je usvojila zakon koji stupa na snagu 1. januara sledeće godine i koji uvodi porez na noćenje. U praksi to znači da će svi vlasnici smeštaja morati da prijave svoje goste, a turisti će, u zavisnosti od toga gde će se odmarati, plaćati ove naknade po smeštajnoj jedinici za svako noćenje tokom trajanja odmora.
Najmanje poskupljenje osetiće oni koji idu u apartmane, jer će ova naknada koštati pola evra za noć po apartmanu, dok se u hotelima ove naknade povećavaju u zavisnosti od kategorizacije hotela.
Za hotele od jedne do dve zvezdice plaćaće se 0,5 evra po sobi po noćenju. Za hotele sa tri zvezdice koštaće 1,5 evra po noćenju, po sobi, tri evra za hotele sa četiri zvezdice i četiri evra po noćenju za hotele sa pet zvezdica, saznaje “Politika”.
Ovo se odnosi samo na turistička preduzeća koja su registrovana u Grčkoj. Mi nismo obveznici, što je i logično, nego svi davaoci smeštaja, i privatnici i hoteli, koji će morati da prijavljuju goste  i na osnovu ostvarenog broja noćenja plate porez, kaže za “Politiku” direktor Jute Aleksandar Seničić i dodaje da pretpostavlja da će vlasnici apartmana unapred ove naknade ukalkulisati u cenu smeštaja, dok će se u hotelima najverovatnije naplaćivati prilikom prijavljivanja.
Vlasnici se verovatno neće zadržati samo na ovom povećanju, jer se u Grčkoj najavljuju i rigorozne kontrole poreskih i turističkih inspekcija kako bi se i oni koji su do sada radili na crno uveli u legalne tokove.
Autor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here