Naslovna Srem Šid Grejanje za tri seoska vrtića

Grejanje za tri seoska vrtića

PODELI

Sredinom godine opština Šid potpisala ugovor o sufinansiranju mera populacione politike sa ministarkom bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić-Dejanović.

Na osnovu toga je ova lokalna samouprava dobila 12,9 miliona dinara, a od toga 11 miliona, odnosno 85 odsto ukupnih troškova obezbeđuje Ministarstvo, dok Opština učestvuje u iznosu od 1,95 miliona dinara, što je preostalih 15 odsto.

Predsednik oštine Šid Predrag Vuković rekao je da su mere populacione politike koje se ovde sprovode usmerene na usklađivanje rada i roditeljstva, promociju reproduktivnog zdravlja adolescenata, borbu protiv neplodnosti, populacionu edukaciju, kao i aktiviranje lokalne samouprave u ovim aktivnostima.

“Obezbedili smo besplatne udžbenike u tri kategorije, u koju smo dodali i treće i četvrto dete u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, zatim produžen je boravak dece u predškolskoj ustanovi do 17 časova tako što smo angažovali pet vaspitačica i za to izdvojili ukupno 1,8 miliona dinara” – rekao je Vuković.

On što posebno ističe je urađena adaptacija grejanja u Predškolskoj ustanovi „Jelica Stanivuković-Šilja“ i to u objektima u selima izvan Šida – za vrtić u Gibarcu u iznosu od 1,2 miliona dinara, u Sotu u iznosu od 1,1 milion dinara i Višnjićevu u ukupnom iznosu od 800.000 dinara.

Opština je izdvojila i 50.000 dinara za razvijanje savetovališta za roditelje koji imaju dileme oko nege i podizanja deteta, ali i isticanje uloge oca.

Za edukaciju učenika od petog do osmog razreda osnovne škole i učenika srednje škole na temu seksualnog vaspitanja i očuvanja reproduktivnog zdravlja kao i štampanje brošura o reproduktivnom zdravlju izdvojeno je 3,2 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here