Naslovna Magazin Groznica Zapadnog Nila potvrđena u Sremu

Groznica Zapadnog Nila potvrđena u Sremu

PODELI
Foto: Pexels/icon0.com

SREMSKA MITROVICA – Potvrđena su četiri slučaja zaraženih osoba groznicom Zapadnog Nila na teritoriji Srema, ističu epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Takođe, na sajtu “Batuta” mogu se pronaći informacije da je na teritoriji Srbije registrovano 34 potvrđena slučaja. Nadležni ističu da se u preko 80 odsto slučajeva ne pojavljuju nikakvi simptomi, a da se teža oboljenja javljaju kod starijih osoba koje imaju neke hronične bolesti. 

Mitrovčani ističu da nemaju mnogo informacija o virusu Zapadnog Nila, te da ih on pomalo i plaši, ali da se čuvaju koliko mogu, naročito stariji sugrađani.

Kako se navodi na sajtu “Batuta”, na teritoriji Srbije su do 11. avgusta registrovana 34 potvrđena slučaja obolelih od groznice Zapadnog Nila, od kojih su tru osobe preminule. Epidemiolozi ZZJZ Sremska Mitrovica potvrđuju da su četiri osobe na teritoriji Srema zaražene ovim virusom i to iz Stare Pazove, Rume i Iriga.

Groznicu Zapadnog Nila prenose zaraženi komarci. Simptomi se mogu javiti 13, do 14 dana nakon uboda, a oni podsećaju na simptome gripa, povišena temperatura, glavobolja, malaskalost i osip. Nadležni ističu da se u preko 80 odsto slučajeva ne javljaju nikakvi simptomi, a manje od 1 odsto slučajeva su teži oblici, uglavnom kod osoba starijih od 65 godina.

Podsetimo, prvi registrovan slučaj zaraze ovim virusom bio je 2012. godine. U periodu od 2012. do 2021.godine na teritoriji Srbije registrovano je 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila, sa 101 smrtnim ishodom. Epidemilozi Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica svakodnevno prate situaciju i podsećaju građane da se jave ukoliko osete bilo koje simptome koji mogu biti u vezi sa groznicom Zapadnog Nila, piše RTV.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here