Naslovna Deca Halo svemir, iz školske klupe: Razgovor sa “zvezdama”

Halo svemir, iz školske klupe: Razgovor sa “zvezdama”

PODELI
Foto vecernje novosti

Učenici iz Sremske Mitrovice uspostavili vezu sa Međunarodnom kosmičkom stanicom. Za 12 minuta svih 20 školaraca atronautu postavilo po pitanje

KOJU planetu bi želeo da posetiš i zašto? Koje građevine se sa Zemlje mogu videti iz svemira? Da li spavaš? Koju muziku slušaš?

Ovo su samo neka od pitanja koja su astronautu Luku Parmitanu, putem radio-linka, juče postavili učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici. Bilo je to prvi put u Srbiji da je neko uspeo uživo da uspostavi vezu sa međunarodnom svemirskom stanicom. A, tokom dvanaestominutnog razgovora nije se znalo ko je pod većim utiskom, da li deca ili nastavnici.

– Još prošle godine smo dobili naznake da postoji mogućnost za ovakav kontakt sa astronautima i odmah smo krenuli sa pripremama. Sve svoje korake morali smo da predstavimo međunarodnoj radio-amaterskoj organizaciji koja se bavi komunikacijom sa međunarodnom svemirskom stanicom – kaže Mirko Šević, predsednik kluba Radio Novi Sad.

On objašnjava i da su morale da se postave duple stanice, duple antene koje će da proprate kretanje satelita.

– Vežbali smo stalno sa decom, da se naviknu da pričaju tečno, i bila su sjajna – rekao je Šević, ne skrivajući radost i oduševljenje posle izvedene “misije”.

Svih 20 učenika, bez prekida su postavljali pitanja astrounautu, koji je u svemirskoj stanici bio sa još četvoricom Amerikanaca, dvojicom Rusa, i jednim Kanađaninom.

– Pre dve godine bilo je pokušaja u Srbiji da se uradi ovako nešto, ali sada mogu slobodno da kažem da smo mi prvi koji smo se direktno uključili u svemir – istakao je, za “Novosti”, Miroslav Miškar, odgovorni operater za radio-stanicu, ne krijući da je i on imao tremu.

Kada je obavljen ovaj fantastičan posao, Kristina Lađanin, učenica šestog razreda nije krila uzbuđenje, kao i njena drugarica Ena Boričić, a obe su bile u ovom timu.

– Ovo je predivno iskustvo – kazala nam je Kristina. – U početku je bilo malo treme, ali kada je astronaut počeo da mi odgovara na pitanje, trema je nestala.

Učenicima “Zmajeve” škole koju pohađa više od 1.000 đaka, po rečima direktora Zorana Đurića, razgovor sa astronautima putem radio-veze je najzanimljiviji projekat.

Osim đaka i nastavnika, razgovoru sa astronautom, prisustvovali su i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i predstavnici lokalne vlasti.

POLjACI IM DALI IDEJU

ZA projekat koji se zove “Do Meseca i nazad”, ideja je nastala prilikom saradnje đaka “Zmajeve škole” sa učenicima iz Poljske. Mališani iz Poljske zapravo su ovom idejom “zarazili” drugare iz Sremske Mitrovice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here