Naslovna Srbija Harčenko: Zapad na Srbiju vrši neverovatan pritisak

Harčenko: Zapad na Srbiju vrši neverovatan pritisak

PODELI
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/Arhiva

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčeno izjavio je da Zapad vrši neverovatne pritiske na Srbiju zato što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije.

Mi to znamo i iz sopstvenih informacija, i od rukovodstva Srbije, i da su to potpuno realni, brutalni pritisci, konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorisanje njenih interesa, rekao je Bocan-Harčeno u intervjuu za Politiku.

Naveo je da Rusiji takvo ponašanje deluje potpuno, kako je rekao, “divlje” i ocenio da su EU, NATO i SAD zbacili maske i ponovo pokazali svoju pravu politiku.

Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi, rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da Rusija visoko ceni principijelnu liniju koju Srbija čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija.

Govoreći o izjavi predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je pitanje Donbasa povezao sa KiM, ruski ambasador je rekao da nije praksa Moskve da se komentarišu izjave predsednika i istakao da nema i ne može biti nikakve promene pozicije Rusije prema kosovskom pitanju.

Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN, istakao je Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima, sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je sa ciljem da se pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama.

Na pitanje da li isključuje mogućnost da povezivanje pitanja Krima, Donbasa i KiM ipak može biti deo diplomatskog paketa, odnosno trgovine između Moskve i Vašingtona, Ambasador Rusije je odgovorio da to ne postoji ni u naznakama, da su dvostruki standradi očigledni, da Zapad nema argumente i da nikada nisu mogli da objasne svoj stav prema KiM, Krimu ili Donbasu.

Mi ova pitanja takođe ne dovodimo u vezu, to su različiti konteksti i istorijske okolnosti, mada je Kosovo pružilo presedan. Samo ukazujemo da su, za razliku od Kosova, na Krimu i u Donbasu bili održani referendumi gde je iskazana volja naroda, što je poslužilo kao temelj za priznanje nezavisnosti i uklapa se u osnove međunarodnog prava, istakao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da na KiM nije bilo referenduma.

– Štaviše, oružani sukob na Kosovu je bio završen pre gotovo deceniju i pregovori su bili u toku, dok su žitelji Donbasa bili od 2014. stalno suočeni sa pretnjom fizičkog uništavanja, rekao je ruski ambasador.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here