Naslovna Deca Heklicom do šarenih igračaka i unikatnog nakita

Heklicom do šarenih igračaka i unikatnog nakita

PODELI
Foto Opstina Pecinci

Tokom protekle nedelje, Udruženje Socio-ekologično iz Deča započelo je radionicu Heklanja igračaka i nakita, tokom koje se deca, ali i odrasli, druže i uče veštinama heklanja. Po rečima Ružice Mrkalj predsednice ovog udruženja, heklanje kao tradicionalni ručni rad spada u red onih starih zanata, koji vrlo lako, u savremenom dobu, mogu biti zaboravljeni.

„Ne želimo da naša deca zaborave stare zanate kao što je hleklanje, jer to je umetnost koja poput svakog ručnog rada, zahteva vešte ruke i obilje mašte, a krajnji rezultat je prelep. Nekada su heklani detalji krasili svaki dom, dok je danas sve manje uštirkanih heklanih miljea na savremenim komodama. Deca skoro da ne znaju kako izgleda heklani milje, a da ne govorimo da ne znaju kako se hekla. U želji da decu naučimo ovoj staroj umetnosti i da njihove male prstiće preusmerimo sa telefona na heklicu, da podstaknemo njihovu maštu pokrenuli smo ovu radionicu tokom koje će deca praviti razne igračke.

Takođe, heklanje predstavlja jednu vrstu relaksacije, koja odraslom čoveku pruža priliku da se opusti i zaboravi na svakodnevne stresove. Zato kažemo da je heklanje joga za mozak, pa samim tim pozivamo ne samo decu, nego i odrasle da dođu u naše prostorije, da se družimo, da nauče nešto novo i opuste se“ – rekla je Mrkalj, i dodala da se radionice održavaju svake srede u prostorijama udruženja u Deču i da su dobrodošli svi zainteresovani, kao i da će biti organizovana izložba radova tokom koje će biti nagrađeni najbolji radovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here