Naslovna Blog HIJALURONSKA KISELINA: Šta morate znati pre odluke?

HIJALURONSKA KISELINA: Šta morate znati pre odluke?

PODELI

Hijaluronska kiselina  je anjonski, nesulfatisani glikozaminoglikan koji je prisutan širom vezivnog, epitelnog, i nervnog tkiva. Vremenom, hijaluronska kiselina se troši i ako se ne obnavlja, na sada mogući način hijaluronskim filerima u pojedinim regijama, dovodi do pada volumena tkiva.

Većina nas je već upoznata sa ovim filerom novije generacije, još poznatim kao privremenim filerom. Velika prednost hijaluronske kiseline je u tome što, za razliku od permanentnih i semipermanentnih filera, ne izaziva reakciju organizma tipa ,,reakcija oko stranog tela”, odnosno, naš organizam hijaluronsku kiselinu ne prepoznaje kao strano telo i ne pokušava da je odbaci. Znači, po ubrizgavanju hijaluronske kiseline, ne možete da imate fenomen ,,grudvica” kao kod ostalih filera. Naravno, postoji mogućnost alergijske reakcije, ali u izuzetno malom procentu. Još jedna od prednosti je i to što se efekat hijaluronske kiseline može poništiti enzimom – hijaluronidaza, što kod permanentnih i semipermanentnih filera nije moguće.

9525d3b0-6b9e-49e3-8fc2-81514583334f

Što se tiče estetske medicine, hijaluronska kiselina se danas koristi za mnoge regije našeg lica, ali i tela uopšte. Njome možemo da korigujemo nedostatke, asimetriju i gubitak volumena usana, jagodica, kontura donje vilice, nazolabijalnih bora, podočnjaka, čela, vrata, gornje strane šaka, nosa, dekoltea, itd..

S obzirom da na tržištu postoji veliki broj proizvođača ovih filera, vrlo je bitno da znate šta vam se ubrizgava, koji je serijski broj vašeg proizvoda, koji proizvođač, da li je on odobren za upotrebu, da li je filer koji vam se ubrizgava odgovarajući za regiju koja vam se tretira. Svesni smo da danas ovaj magični štapić koriste mnogi i baš zato morate biti oprezni. Hijaluronske filere ne smeju da ubrizgavaju nemedicinska lica, čak ni medicinske sestre. Za najbolje rezultate, moj savet vam je da to radite kod lekara koji je za to obučen, po mogućstvu, lekara koji se bavi plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom hirurgijom, jer jedino takav lekar ima uvid u građu i strukturu tkiva i svakodnevno se više sreće sa svim postulatima estetike i rešavanja nedostataka i defekata.

597e4ad8-686e-4707-86c1-e7d65583e10d

Lekar pre bilo kakvog ubrizgavanja filera, treba sa vama da obavi detaljan razgovor, tj. da uzme anamnezu, kao bi više znao o vašim ranijim intervencijama, operacijama, bolestima, terapiji koju uzimate, a tek onda o vašim željama što se tiče estetike. Bitno je da u svog lekara imate poverenja, kao i da vam taj lekar to poverenje ulije. To je jedini način da postignete ono što zaista želite, čime ćete i vi i vaš lekar biti zadovoljni.

U nekom sledećem čitanju, saznaćete nešto više o vezi hijaluronskog filera i određene regije lica, kao i njegovoj moći u lepoti.


dr Nada Maksimović
specijalizant plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
mail: [email protected]

Ruma, Veljka Dugoševića 94/3
Tel: 061/710.33.91

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here