Naslovna Srem Hiljade pčela uginulo u Sremu: Slučaj neprijavljen zbog troškova analize

Hiljade pčela uginulo u Sremu: Slučaj neprijavljen zbog troškova analize

PODELI

Na njivama suncokreta širom Srema, uginulo je više hiljada pčela, a sumnja se da je razlog tome pesticid kojim je ova biljka najverovatnije tretirana.

Kako prenose “Novosti”, niko od pčelara nije prijavio ovaj slučaj nadležnim institucijama, pa ni fitosanitarnoj inspekciji, koja bi trebalo da sve ispita. Kao razlog neprijavljivanja, pčelari navode da to ne žele da urade, jer kako su obavešteni, sami bi snosili troškove analiza.
Milenku Dimitrijeviću je uništeno pet košnica kaže da je “malo” što su i “ovako u gubitko, a sad bi još trebalo i analize da plaćaju”.
“Kontejner sa 28 košnica dovezao sam kada je njiva sa suncokretom bila otvorena negde oko 30 odsto, već kada se otvorila na 80 odsto pčele su počele masovno da stradaju. Pet košnica mi je totalno uništeno, a po ostalim društva su mi se prepolovila”, navodi on.
Pčelari, kažu, danima pokušavaju da otkriju uzrok ovog uginuća, ali bez stručne analize mogu samo da nagađaju. I u Savezu pčelarskih organizacija Srbije ističu da im niko nije prijavio uginuće pčela na suncokretu, iako oni imaju poseban odbor za zaštitu pčela od otrova.
“Mi smo upozorili pčelare da na tržištu ima ilegalnog pesticida i da se raspitaju kod vlasnika njiva da li su time tretirali seme ili ne, ako uopšte ovi žele da im kažu. To bi trebalo da nadzire fitosanitarna inspekcija. Zapravo, mi očekujemo veće trovanje tokom zime i proleća, ali apelujemo da se svi slučajevi prijave, kako bismo mogli tačno da znamo o čemu se radi. Jer, kad inspekcija uzme uzorak i ukoliko se utvrdi da je bilo trovanja, naročito na suncokretu gde su analize najjeftinije jer se zna na šta se kontroliše, čitavu štetu treba da nadoknadi onaj čiji je suncokret. Svakako, bez prijave ništa ne može da se učini”, dodaje predsednik Saveza Rodoljub Živadinović.
Prema rečima Živadinovića, zna se da se u Srbiju uvoze velike količine nelegalnih neonikotinoida iz Ukrajine i Turske, pa se na crnom tržištu prodaje poljoprivrednicima. Seme suncokreta obično je tretirano drugim neonikotinoidima koji ne ubijaju pčele, ali zbog nižih cena i pogrešnog uverenja da su sporni neonikotinoidi bolji za zaštitu semena, nesavesni poljoprivrednici sami tretiraju seme ogromnim dozama otrova.
Niko od sremskih pčelara nije ni slutio da će samo u toku jednog dana zateći zastrašujući prizor, i to više od 1.000 mrtvih pčela koje leže na njivi na kojoj je posejan suncokret.
Kada su shvatili šta se dešava, pojedini pčelari su premestili svoje košnice kako bi spasili pčele. Kako navode, i ranije je bilo uginuća pčela, ali do sada ono nije bilo masovno.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here