Naslovna Magazin Himalajska ili morska so: Koja vrsta soli je zdravija i zašto?

Himalajska ili morska so: Koja vrsta soli je zdravija i zašto?

PODELI
Foto:istock

Himalajska vs morska so

Iako je tačno da se u ružičastoj soli nalazi oko 84 različita minerala i elemenata u tragovima, što joj daje jedinstvenu boju i malo drugačiji ukus, samo 2 % soli sastoji se od ovih minerala, prenosi Medical News Today. To znači da je ružičasta himalajska so nutritivno slična običnoj. Dakle, zamenom verovatno nećete videti dodatne zdravstvene benefite.

Druga popularna tvrdnja je da je ružičasta himalajska so manje prerađena i “prirodnija” od morske soli. Opet, to je donekle tačno, ali uticaj na vaše zdravlje je minimalan. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da morska so često ima sredstva protiv zgrušnjavanja i gubi neke hranjive sastojke tokom procesa mlevenja, ali na taj način ima i manje nečistoća.

Ipak, zamena soli ima neke prednosti. Budući da himalajska so obično dolazi u većim granulama, potrebna je manja količina, što smanjuje ukupni unos natrijuma.

– To može napraviti malu razliku u smanjenju ukupne potrošnje soli, što je velika stvar, kaže dijetetičar Rene Ficek.

– Što više soli pojedete, više tečnosti zadržavate i srcu je teže da radi na obradi te tečnosti, što može povećati krvni pritisak.

Razlikuju se po boji

Himalajska so ružičaste je boje, koja se dobija od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije gvožđa. Morska so dolazi u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne, piše Stvar ukusa. S obzirom na to da se ekstrahuje iz mora širom sveta, boja i ukus soli zavisi će od mineralnog sastava i algi.

Hemijski sastav

Sastav himalajske soli u najvećem delu čini natrijum-hlorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska so prirodne su soli, pa mogu da sadrže mineralne nečistoće, poput visokog nivoa olova i bakra, kao posledice zagađenosti okoline.

Ukus

Kada je reč o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Uopšteno, so u granulama imaće slaniji ukus, a što su granule veće, to je so više slana. Zbog udela minerala, i himalajska i morska so imaju čistiji ukus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliku oštrinu kao kuhinjska so kada se koriste u jelima.

Tekstura

Morska so ima prirodnu vlažnost i mekšu teksturu, pa se u hrani brže rastapa od himalajske soli. Obe su grublje teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korišćenje u rasolu i marinadama.

Zdravstvene dobrobiti

Kako bi himalajska so bila sigurna za konzumiranje, treba je preraditi i pročistiti, a nakon toga može da se koristi isto kao i obična kuhinjska so. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. Morska so nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve topline, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka. Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I jedna i druga so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi isključivo od vaših preferencija. Probajte i jednu i drugu, pa eksperimentišite i s himalajskom i morskom sollju kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here