Naslovna Život Hmelj u pivu poboljšava koncentraciju

Hmelj u pivu poboljšava koncentraciju

PODELI

Pivo poboljšava koncentraciju i ubrzava proces razmišljanja kod odraslih osoba, prema poslednjem istraživanju koje je pokazalo da redovna konzumacija piva pomaže u smanjenju stresa, ali i poboljšanju raspoloženja, piše Irish Post.

Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u zdravstvenom centru Fukušimi sproveli je istraživanje na 100 zdravih učesnika od 45 do 69 godina. Nekima je dat placebo MHBA kiseline, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu. MHBA kiselina je hmeljna gorka kiselina.

Učesnici su podvrgnuti mentalnim testovima na početku studije i na kraju, nakon 12 nedelja. Analizirali su uzorke krvi i sluzi iz nosa kako bi se otkrio uticaj hormona na telo, ali i njegovu povezanost s kognitivnim funkcijama i stresom.

“Posmatrali smo kako se povećavao nivo koncentracije i smanjivao nivo stresa nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA suplemente. Rezultati istraživanja pokazali su da MHBA ubrzava intelektualne procese, koncentraciju i smanjuje stres. Ustvari, rana konzumacija MHBA kiseline pomaže kod kognitivnih funkcija osoba s bolestima poput demencije”, stoji u ovom istraživanju.

Takođe, u ranijim istraživanjima, za zrele hmeljne gorke kiseline se kaže da povećavaju termogenezu, odnosno proizvodnju toplote u organizmu. Pokazano je da toplota proizvedena termogenezom povećava sagorevanje masti i gubitak težine. Drugim rečima, hmelj izgleda da, pored povećanja koncetracije, sagoreva deo masti koji se inače sakuplja u jetri i sprečava da uđe u naše krvne sudove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here