Naslovna Magazin Zdravlje Hodate stanom OBUVENI – a na đonovima 420.000 BAKTERIJA: Posle ovoga ćete...

Hodate stanom OBUVENI – a na đonovima 420.000 BAKTERIJA: Posle ovoga ćete definitivno promeniti naviku

PODELI
Foto: profimedia

Neki običaji u našoj prošlosti koji su negovani i učeni su itekako imali smisla. Primera radi, na selu je odavnina bio običaj da se izuvamo pre ulaska u kuću. Kada posmatramo stanovnike u gradovima, čini se da oni ipak u najvećem broju slučajeva nemaju  ovakav ritual.

Najnovija studija dokazala je baš ono što su dokazale i mnoge pre nje, da u kuću definitivno ne treba da ulazimo obuveni zbog rizika od širenja prljavštine.

Evo nekoliko činjenica o bakterijama i prljavštini koju nosimo na našim cipelama svakog dana i koje će vas navesti na to da ipak razmislite hoćete li i i sledeči put da hodate obuveni po stanu.

Đonovi cipela puni su mikroba

Samo razmislite kuda ste sve prošli u vašim cipelama. Kroz ulice, javni prevoz, kafić, restoran,toalet, kancelariju i opet nazad kući. To je mnogo mesta po kojima ste gazili. Sva ta mesta sadrže brojne druge mikrobe koji su mnogo više od peska i prašine.

Jedna studija je vršila analizu bakterija na đonovima i pronašla čak 421.000 bakterija, a čak 3 hiljade bakterija je živelo unutar cipele, a sve one su fekalnog porekla, što znači da su đonovi prljaviji od daske za wc.

Javni toaleti ili one koje koristi veći broj ljudi su glavni izvor zaraze i gde se množi mnoštvo bakterija.

Mikrobi nisu sve, pazite se opasnih hemikalija

I kao da nam mikrobi nisu dovoljni,

ne možemo da ne pomenemo hemikalije koje se nalaze na ulicama. Svakoga dana ne samo što gazite po prljavim ulicama već i po štetnim toksinima i hemikalijama koje potiču od pumpi, automobila, cigareta… Neke od ovih hemikalija mogu da budu i kancerogenog porekla, upozorili su naučnici.

Ukoliko pre ulaska u kuću ne izuvate cipele povećavate šansu da vam se mikrobi rašire po stanu za 90 odsto. Što ne znači da treba da dođete u stanje paranoje i da svoj stan držite sterilnim kao u apoteci, samo da malo više pripazite i obratite pažnju na to šta unosite u svoj dom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here