Naslovna Srem Ruma “Horis – Horse ride in Srem”: Ruma dobija centar hipoterapije

“Horis – Horse ride in Srem”: Ruma dobija centar hipoterapije

PODELI
U opštini Ruma u 2018. u planu je izgradnja konjičkog kompleksa namenjenog hipoterapiji, u okviru kompleksa na oko 2,3 ha. Planirana je i izgradnja dodatnih sadržaja koji će obogatiti turističku ponudu celog Srema.
U okviru prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Croatia Serbia, Opština Ruma je sa hrvatskom Opštinom Nijemci dobila sredstva za projekat “Horis – Horse ride in Srem”. Vrednost projekta je 1,4 mil EUR, a finansiran je sredstvima Evropske unije i partnera.
Hipoterapija je fizikalna, okupaciona i logopedska strategija lečenja osoba sa invaliditetom, u čijoj je osnovi konjski pokret koji simulira ljudski. Trodimenzionalno kretanje konja odlično je sredstvo za lečenje osoba sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama.
Jedinstveno prirodno okruženje i druženje sa životinjom, gde se kroz igru i rekreaciju postižu rezultati, jeste ono što ovaj vid terapije čini posebnim. Hipoterapija pozitivno deluje na normalizaciju mišićnog tonusa, jačanje snage, povećava obim pokreta, kontroliše držanje tela, poboljšava koordinaciju, ravnotežu, simetriju pokreta, cirkulaciju i disanje, pojačava koncentraciju i pažnju. Osim toga, blagotvorno deluje i sa emocionalnog aspekta. Mališanima sa posebnim potrebama u Rumi će biti obezbeđno terapijsko jahanje i boravak u prirodi, a kasnije će, kada čitav kompleks bude gotov, i drugim zainteresovanima biti omogućene škole jahanja i sl.
Partneri na ovom projektu u Srbiji su Srednja poljoprivredno-prehrambena škola Stevan Petrović-Brile Ruma i Konjički klub Srem Sremska Mitrovica, dok je u Hrvatskoj partner projekta Konjičko udruženje Vranac.
Kompleks od 22.589 m2, koji će obuhvatati štale otvorene i zatvorene prostore za jahanje, kao i prateće objekte, biće smešten u blizini ove škole. Kako kažu u Opštini Ruma, izgradnja će krenuti najkasnije do kraja maja 2018.
Idejno rešenje izradio je arhitektonski biro LIMIS iz Rume.
Iz LIMIS-a za eKapiju objašnili su da je od objekata u prvoj fazi predviđena izgradnja zatvorenog manjaža površine 1.012 m2, štale za konje površine 95 m2 i otvorenog manježa površine 836 m2.

Arhitektura je odraz zahteva investitora, uz pokušaj uklapanja u tradicionalnu arhitektura Srema. Vodili smo računa o prostoru između objekata, smirujućem dejstvu prirode i poziciji parcele. Raspored objekata diktiran je logikom korišćenja – najbliže ulazu nalazi se štala, a levo, odnosno desno, otvoreni i zatvoreni manjež. Objekti su povezani pešačkim stazama, dok je između njih predviđen parkovski prostor” – objasnili su iz arhitektonskog biroa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here