Naslovna Srem Pećinci Hraniteljstvo kao poseban oblik socijalne zaštite

Hraniteljstvo kao poseban oblik socijalne zaštite


Do pre nekoliko godina na teritoriji opštine Pećinci hraniteljstvo nije bilo razvijeno kao u nekim drugim opštinama u Srbiji. Pećinački Centar za socijalni rad uspeo je da, promocijom i afirmacijom tog oblika zaštite, deci bez roditeljskog staranja obezbedi veliki broj hranitelja. Trenutno je na teritoriji naše opštine registrovano 11 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno 18 dece ali, po rečima direktorke ove ustanove Biljane Jovičić, to nije dovoljno da se obezbedi siguran dom za svu decu kojoj je pomoć potrebna.

S tim u vezi, Centar za socijalni rad Pećinci započinje dvomesečnu promociju hraniteljstva – smeštaja dece i mladih u hraniteljske porodice, a direktorka Jovičić ovim putem poziva sve humane građane da se prijave i postanu hranitelji.

“Hraniteljstvom može da se bavi porodica koja je u sklopu propisane procedure stekla opštu podobnost za hraniteljstvo i dobila odgovarajuću potvrdu Centra za socijalni rad. U pitanju jeprivremeni oblik zaštite deteta i traje do razrešenja krizne situacije u biološkoj porodici, ali može trajati i duže, sve do potpunog osamostaljenja deteta. Ono što je najvažnije jeste da se dete smešta u hraniteljsku porodicu da bi mu se obezbedilo adekvatno porodično okruženje u kome će rasti, razvijati se, vaspitavati, obrazovati, osposobljavati za samostalan život prateći svoje potencijale u kome će imati iste šanse kao i deca koja odrastaju sa svojim roditeljima” – rekla je Jovičić, i dodala da pećinački Centar pruža veliku podršku hraniteljima – od pravne, preko psihološke, do psihosocijalne podrške, kao i da su svi zaposleni u ovoj ustanovi uvek dostupni hraniteljima za svaki problem sa kojim se suočavaju.

Ona, takođe, poziva sve zainteresovane građane da, ukoliko žele da pomognu deci bez roditeljskog staranja kao i odraslima bez porodične zaštite uz odgovarajuću naknadu, dođu u pećinački Centar gde mogu dobiti sve neophodne informacije ili da pozovu 022/2436-028 kako bi ih stručni tim upoznao sa svim detaljima ove usluge socijalne zaštite.

Prethodna vestZnačajna podrška FSS pred nastavak sezone
Sledeća vestKako izgeda renovirani zatvor u Sremskoj Mitrovici; ministarka Popović obišla zgradu FOTO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here