Naslovna Magazin Planeta HRVATSKA KUNA ODLAZI U PROŠLOST?: Evro bi mogao da zameni Kunu 2022....

HRVATSKA KUNA ODLAZI U PROŠLOST?: Evro bi mogao da zameni Kunu 2022. godine

PODELI

Hrvatska narodna banka pripremila je strategiju za uvođenje evra, koja sadrži analizu koristi i mogućih rizika od ulaska u evrozonu, a objaviće je krajem ovog meseca zajedno sa vladom, piše “Večernji list”.

Evrostrategija će poslužiti kao temeljni dokument za javnu raspravu o uvođenju evra, koju će, kako saznaje Večernji list, zvanično otvoriti premijer Andrej Plenković.

Plenković je već izjavio da se zalaže za uvođenje evra, nakon čega bi mogao da usledi i zvanični zahtev za ulazak Hrvatske u ERM II kursni mehanizam.

Poslednji put je odluka o ulasku neke zemlje u ERM II mehanizam doneta 2005. godine, i to za Slovačku, a ERM II je predvorje u kojem kandidat prolazi kroz sito i rešeto pre nego što dobiju “zeleno svetlo” za ulazak u evrozonu.

Posle Slovačke, koja ima evro od 2009. godine, jedino je Bugarska zvanično aplicirala za ERM II, ali je odbijena.

Svaka država koja pristupi Evropskoj uniji zakonski se obavezala da će uvesti evro, ali ne postoji rok u kojm to mora da učini niti je preuzimanje zajedničke valute jednostrana odluka.

Ukoliko li hrvatska vlada zatraži ulazak u mehanizam ERM II, odnosno uveri Evropsku komisiju i ostale države evropodručja da kontroliše javni dug i da će ga spustiti prema granici od 60 odsto u razumnom roku, računa se da bi evro mogao da postane hrvatska valuta najranije 2022. ili 2023. godine, navodi se u tekstu.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here