Naslovna Srem Sremska Mitrovica I DALJE ŠTRAJKUJU: Radnici “Mitrosrema” ne odustaju od svojih zahteva

I DALJE ŠTRAJKUJU: Radnici “Mitrosrema” ne odustaju od svojih zahteva

PODELI
edf

Radnici sremskomitrovačkog “Mitrosrema” okupili su se jutros ponovo ispred upravne zgrade preduzeća tražeći isplatu zaostalih zarada, povlačenje rešenja o upozorenju pred otkaz pojedinim radnicima i povlačenje rešenja o minimalcu za sve zaposlene.

Kako ni posle dve nedelje od početka štrajka nije bilo reakcije nadležnih Na zahteve radnika, više desetina zaposlenih u sremskomitrovačkom “Mitrosremu” ponovo se okupilo ispred upravne zgrade preduzeća nezadovoljni što su, umesto isplate zaostalih zarada, radnicima ponuđena rešenja o prelasku na minimalac, a članovima štrajkačkog odbora i još nekim radnicima upozorenja pred otkaz ugovora o radu.

Predsednik sindikata ovog preduzeća Stevan Jovanović ističe da radnici neće odustati od svojih prvobitnih zahteva.

“Naši zahtevi su nepromenjeni: tražimo isplatu decembarske i januarske zarade i čim se to ispuni, tražićemo i februarsku zaradu. Zahtev je i da se pregovara o minimalnoj ceni rada koja je uvedena u preduzeće” kaže Jovanović i dodaje da su svi iz Štrajkačkog odbora, njih osmoro, dobili rešenja o upozorenju pred otkaz ugovora o radu.

“Upozorenje pred otkaz ugovora o radu je dobilo i sedam radnika sa farme svinja, iako su oni sve dane radili, a farma je i bila jedina radna jedinica koja je maksimalno radila sve vreme” kaže Jovanović.

On dodaje da juče niko od 15 radnika nije hteo da potpiše ova rešenja o upozorenju jer su i zvanično radnici u štrajku.

Jovanović očekuje da se ova rešenja ponište i da sa predstavnicima Ministarstva pravde postigne dogovor o socijalnom programu i isplati zaostalih zarada.

“Ako se to ne dogodi, nastavljamo štrajk” kaže Jovanović i precizira da je od 360 zaposlenih, u štrajku njih 220..

On dodaje da se pregovori moraju što pre okončati jer počinje setva, te da su radnici ogorčeni što su za pojedine poslove u poljoprivredi angažovane firme iz Novog Sada u trenutku kada nema novca za plate zaposlenih.

Da podsetimo, “Mitrosrem” je godinama bio u žiži inteesovanja javnosti i dovođen je u vezu sa Darkom Šarićem, a preduzeće je sada u nadležnosti Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Foto: RTV(Živan Negovanović)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here