Naslovna Politika I na pokrajinskim izborima cenzus od tri odsto

I na pokrajinskim izborima cenzus od tri odsto

Foto: dnevnik

Skupština Vojvodine usvojila je Predlog odluke o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika, kojim se izborni prag smanjuje s dosadašnjih pet odsto na tri i utvrđuje pravilo da na kandidatskoj listi za pokrajinske izbore bude najmanje 40 odsto žena.

Takođe, većinom glasova usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu, kao i kreditno zaduženje Vojvodine od 2,4 milijarde dinara, koje će biti namenjene za izgradnju novog objekta Instituta „Kamenica 3” u Sremskoj Kamenici s PET centrom i za uvođenje sistema automatizovane odbrane od grada na području Radarskog centra „Fruška gora”.

To je, kako je uoči sednice poručio predsednik Pokrajinske skupštine Ištvan Pastor, verovatno bila i poslednja sednica predstavničkog doma Vojvodine u ovom sazivu jer se očekuje da će za dva meseca uslediti izbori za novih 120 predstavnika u vojvođanskom parlamentu.

Spuštanje cenzusa za ulazak u parlament i veća zastupljenost žena na izbornim listama gotovo su ujedinili poslanike koji prisustvuju skupštinskim sednicama jer su za taj predlog, osim predlagača iz poslaničkih grupa okupljenih oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, glasali i poslanici Srpske radikalne stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke moderne Srbije. Jedina dva glasa protiv stigla su od poslanika „Dosta je bilo”, koji su, za razliku od opozicionih – članova partija Saveza za Srbiju, učestvovali u poslednjoj skupštinskoj sednici.

U skupštinskoj raspravi koja je prethodila usvajanju „izborne” tačke, šef poslaničke grupe „Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić” Milenko Jovanov rekao je da se radi o usaglašavanju izbornih pravila koja važe na lokalu i na nivou republike s onim što trenutno važi u pokrajini, da isto funkcioniše na svim nivoima.

– Želimo da se politika vrati u parlament, da imamo veću reprezentativnost, da svako ko osvoji između 25.000 i 30.000 glasova ima mogućnost da svoju politiku predstavi u Skupštini, zato što to jeste relevantan broj za Vojvodinu – rekao je Jovanov. – Povećanje broja žena na listama predstavlja korak napred. Što se tiče manjinskih lista, važno je da se zaštiti njihov rezultat zbog smanjenog izbornog praga, jer moguće je da bi mogli dobiti manji broj mandata s većim brojem glasova. To je prvi korak. Drugi korak je da se na političkoj sceni razdvoji onaj ko jeste stranka nacionalne manjine od onog ko se pretvara da je to jer je zabeležen problem s lažnim Vlasima, Slovacima i Rusima koji, u želji da se dočepaju mandata, izlaze na izbore. Mislim da bi te izmene na neki način to mogle preduprediti.

Novi sistem za glasanje
Iako je jučerašnja sednica, kako je najavljeno, bila verovatno poslednja u ovom četvorogodišnjem skupštinskom sazivu, poslanici koji ne bojkotuju rad parlamenta imali su priliku da se o tačkama dnevnog reda izjašnjavaju preko novog elektronskog sistema. Da bi glasanje bilo što uspešnije, na raspolaganju poslanicima bili su članovi stručnih službi koji su objašnjavali onima koji se nisu baš iz prve snašli gde i kako da ispune svoju poslaničku glasačku dužnost.

On je rekao da bi ozbiljne izmene trebalo da pretrpi i Zakon o političkim strankama, da takve političke organizacije ne dobiju priliku da izađu na izbore.

Poslanik „Dosta je bilo” Aleksandar Zelenski rekao je da se ta stranka zalaže za to da se smanji izborni prag, ali da je politički ambijent pod kojim se ta odluka donosi uzrokovana najavom bojkota izbora velikog broja stranaka opozicije, te da zbog toga neće podržati predlog vladajuće koalicije.

Poslanica LSV-a Maja Sedlarević kazala je da se, statistički gledano, povećava broj žena na najodgovornijim funkcijama na državnom, pokrajinskom i ponegde na lokalnom nivou, ali, ako se priča o stvarnoj ravnopravnosti ili, konkretno, rodnoj ravnopravnosti, još uvek se ne može pričati o jednakom učešću muškaraca i žena na mestima moći i odlučivanja.

Šef poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” Đurađ Jakšić ponovio je podršku novom izbornom pragu, ali i naglasio da je predlog te stranke da za sledeći izborni ciklus odnos muškaraca i žena na listama bude pola-pola, ali i da se njihova zastupljenost u izvršnim organima poveća, napominjući da u sadašnjoj Pokrajinskoj vladi od 12 sekretarijata, radom samo dva sekretarijata rukovode žene.

Poslanici su odbili predlog poslanice Zelene stranke Branislave Jeftić da se broj potpisa za kandidatsku listu smanji sa 6.000 na 3.000, uz obrazloženje Milenka Jovanova da se nastojalo da se ne menjaju izborna pravila određena postojećim zakonski okvirima već da se olakša ulazak u parlament, a da su svi ostali predlozi koji su izneti tema za naredne mandate novih saziva parlamenata.

Rasprava o rebalansu budžeta i kreditnom zaduženju protekla je u razmeni kritika između vlasti i opozicije jer su opozicioni poslanici kritikovali da se ulazi u nepotrebno zaduženje od 20 miliona evra dva meseca pred izbore, ali i da se rebalans pravi mesec i po od početka nove budžetske godine, što je odraz nesposobnosti i odsustva vizije razvoja, dok su predstavnici vlasti govorili da je zaduženje potrebno da bi se nastavile strateške investicije u zdravstvu i protivgradnoj zaštiti, te da je to odraz odgovornog planiranja spram nepotrošenog novca iz prethodne godine.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović rekla je da je do rebalansa došlo iz tehničkog razloga, jer se izrada budžeta za narednu godinu radi dok je prethodni u toku. Ukupna svota raspoređena rebalansom budžeta iznosi 77,8 milijardi i povećana je 450 miliona dinara, ili 0,58 odsto u odnosu na obim budžeta utvrđen početnom Pokrajinskom skupštinskom odlukom na 77,3 miliona dinara. Ukupno povećanje obima budžeta od 450 miliona dinara planirano je isključivo iz prenetih sredstava iz ranijih godina.

Manje radikala u skupštinskoj sali
Srpska radikalna stranka ostala je bez tri poslanika iz Banata u pokrajinskom parlamentu, jer su ostavke na stranačke funkcije podneli Smiljana Glamočanin Varga iz Pančeva, koja je i potpredsednica Skupštine Vojvodine, kao i poslanici ove stranke Ivica Milankov iz Novog Miloševa i Dragan Stjepanović iz Novih Kozaraca. Za razliku od Milankova i Stjepanovića, Smiljana Glamočanin Varga juče je prisustvovala skupštinskom zasedanju, a ranije je izjavila da.je stranku napustila zbog najave vrha stranke da će Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus optužen za seksualno zlostavljanje, biti na izbornoj listi. Umesto toga, svoj politički put nastavlja u “Pokretu za Banat”.

– Mislim da je posredi panični pokušaj da se domogne još jednog mandata kroz neku partiju jer je s potpredsedničkog mesta na kojem je teško odreći se privilegija koje ima, a koje je dobila zahvaljujući Srpskoj radikalnoj stranci – prokomentarisao je Đurađ Jakšić politički manevar svoje dojučerašnje stranačke koleginice.

Govoreći o kreditnom zaduženju, najveći deo novca iz novog kreditnog zaduženja od 2,4 milijarde namenjen je ulaganju u zdravstvo, i to 1,8 milijarda dinara, dok je 600 miliona namenjeno za protivgradnu zaštitu, odnosno automatizaciju protivgradnih stanica kojima bi se upravljalo iz jednog centra.

Opozicija je uskratila podršku kreditnom zaduženju, uz obrazloženje da nije protiv navedenih investicija, već protiv načina finansiranja koji će kreditno opteretiti kasu Vojvodine u narednim godinama.

Na jučerašnjoj sednici usvojena je i odluka o izradi regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine za period od 2021. do 2035. godine. Regionalni prostorni plan daće rešenja za dugoročne osnove organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite prostora Vojvodine u skladu s novim Republičkim prostornim planom. Uporedo s izradom regionalnog prostornog plana biće izrađena i strateška procena njegovog uticaja na životnu sredinu.

IZVORdnevnik
Prethodna vestRadinović sa penala za pobedu Proletera protiv Inđije 1:0 (0:0)
Sledeća vestZbog enormne seče šuma pokrenuta incijativa za spas Fruške gore

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here