Naslovna Vojvodina Igor Mirovic i Goran Knezevic otvorili JOŠ JEDNU FABRIKU U VOJVODINI

Igor Mirovic i Goran Knezevic otvorili JOŠ JEDNU FABRIKU U VOJVODINI

PODELI
Foto: Pokrajinska vlada

Ministar privrede Vlade Republike Srbije Goran Knežević, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i direktor “Zopasa” u Srbiji i Rumuniji Karmen Rusmir, zajedno su presekli vrpcu, čime je i zvanično fabrika u Kikindi, vredna 2,4 miliona evra, puštena u rad.

U pitanju je fabrika za proizvodnju različitih vrsta grejača “Zopas”, u kojoj je zaposleno više od 400 radnika.

Fabrika “Zopas” italijanska investicija, dolazi iz zemlje koja je i u političkom i u ekonomskom smislu, jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Ministar je skrenuo pažnju na to da je ovo već treća fabrika u Kikindi koja je otvorena u poslednje tri godine, i poručio da svaka nova fabrika doprinosi ostvarenju jednog od najvažnijih ciljeva Vlade, a to je smanjivanje stope nezaposlenosti.

Istakao je da je u poslednje tri godine stopa nezaposlenosti pala sa 26 na 11,8 odsto.

Foto: vojvodina.gov.rs

Fabrika “Zopas” je investicija koja je koristila podsticaje države. Ono što je posebno važno jeste da će se sa tom praksom nastaviti i da će Vlada, finansijski i nefinansijski, podržavati ovakve investicije.

Ministar je reko i da će Vlada Srbije nastaviti i dalje da radi na unapređenju poslovnog ambijenta, ukazavši na to da je ogledalo tog uspeha Duing biznis lista Svetske banke, koja po lakoći poslovanja rangira 190 zemalja sveta. Naša zemlja je na toj listi napredovala za čak 48 mesta u poslednje tri godine.

Samo u prošloj godini, kako se navodi, spoljnotrgovinska razmena sa Italijom je iznosila 3,7 milijardi dolara, a više od 600 kompanija iz te zemlje zapošljava više od 20.000 ljudi u Srbiji.

“Zopas” grupacija prisutna je u Srbiji, Rumuniji, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, SAD, Brazilu, Meksiku, Kini. Jedna od vodećih svetskih proizvođača grejnih elemenata za kućnu upotrebu, industrijskih sistema i proizvoda za specijalne industrijske namene, a zapošljava više od 8.000 radnika i ostvaruje poslovni prihod od približno 710 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here