Naslovna Srem Igrom i pesmom od Srema do Vojvodine

Igrom i pesmom od Srema do Vojvodine

PODELI

Sinoć su u Kulturnom centru Pećinci, povodom obeležavanja jubileja 40 godina postojanja i rada ove ustanove, članovi Kulturno-umetničkih društava sa teritorije pećinačke opštine proveli publiku igrom i pesmom od Srema, preko Šumadije, Srednje Bosne i Kosovskog Pomoravlja pa nazad do Vojvodine. Pre prvih zvuka tradicionalne sremske muzike, direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja uručio je u znak zahvalnosti za doprinos širenju i očuvanju narodne tradicije predstavnicima Kulturno-umetničkih društava prigodne poklone.

Kako nam je rekao direktor Devrnja, veče posvećeno narodnoj tradiciji i kulturno-umetničkim društvima sa teritorije opštine Pećinci nije slučajan odabir.

„Ono po čemu je Kulturni centar prepoznatljiv od samog početka svog postojanja i rada, upravo su folklorna društva. Drago mi je da se folklor sve ove godine i decenije održao u Pećincima, ali i da je sve više članova i u Šimanovcima, Kupinovu, Donjem Tovarniku, Deču koji nastavljaju da, svojim vrednim radom čuvaju našu tradiciju. Zato večeras želim posebno da se zahvalim ovim mladim ljudima, njihovim saradnicima i roditeljima, koji da, ne samo igrom i pesmom čuvaju našu tradiciju, nego se uvek rado odazovu svakoj manifestaciji koju organizuje Kulturni centar i nadam se da će tako i ostati“ – rekao je Devrnja.

Na bini pećinačkog Kulturnog centra ređali su se članovi Društva za negovanje narodne tradicije „Pećinci“, Folklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“, KUD „Iskon“ iz Šimanovaca, DNNT „Kupinik“ iz Kupinova, Folklorni ansambl i ženska pevačka grupa Udruženja „Svitac“ iz Deča, koji su svojim igrama i pesmama, umećem i osmehom još jednom dokazali zašto su njihovi koncerti najposećeniji u našoj opštini.

Ovogodišnji veliki jubilej Kulturnog centra Pećinci biće obeležen sedmodnevnim programom tokom manifestacije „Sajam kulture mladih na selu“, koji je poprimio i humanitaran karakter. Tokom svih sedam dana obeležavanja jubileja u holu Kulturnog centra postavljena je kutija za dobrovoljne priloge za lečenje male Dragane Antić.

Program obeležavanja 40 godina postojanja i rada Kulturnog centra nastavlja se večeras u 20.00 časova kada će ljubitelji tamburaške muzike biti u prilici da uživaju u celovečernjem koncertu Gradskog tamburaškog orkestra iz Rume, kao i poeziji članova literarne sekcije KCP „Družina duginih boja“, a sutra, 23. oktobra takođe od 20.00 časova, ljubitelji pozorišne umetnosti mogu pogledati komediju „Bal vampira“ u izvođenju Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here