Naslovna Srem Ima li spasa od zaraze u Sremu?

Ima li spasa od zaraze u Sremu?

PODELI
Foto: S. Kostić

Nov način odlaganja životinjskog otpada u Laćarku kod Sremske Mitrovice.

Kao jedan od centara stočarske proizvodnje na teritoriji Sremske Mitrovice, Laćarak će prvi dobiti kontejnere za odlaganje životinjskog otpada!

Naime, seljani često odlažu uginule svinje pored puta, uz veliki rizik od izbijanja neke zaraze, pri čemu je sada posebno opasna afrička kuga, i to je nagnalo čelnike lokalne samouprave da se odluče za najoptimalnije rešenje, pa će pomenuti kontejneri biti postavljeni već tokom narednih desetak dana.

Životinjski otpad u Sremu PRETI ZARAZOM!

Laćarak je, pritom, selo sa najvećim brojem stočara i predstavljaće svojevrsni probni balon u rešavanju dugogodišnjeg problema.

– Već smo odredili lokacije na izlazu iz Laćarka prema Martincima, a preostalo je još samo da se uradi prilaz i pošljunči put. Najpre će biti postavljena dva kontejnera koja će moći da koriste i domaćini iz susednog Kuzmina – objašnjava načelnik Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Nastović, dodajući i to da su već potisali ugovor sa kafilerijom “Proteinka” iz Sombora, do koje će se otpad odvoziti svakodnevno.

Veterinarski inspektor Sava Ćirić kaže da ni u jednom naseljenom mestu nisu imali toliko problema, jer u drugim sredinama postoje jame za pravilno odlaganje životinjskog otpada.

– Kada kraj saobraćajnica zatekne bačene leševe, Komunalna policija nas je uvek uredno obeveštava, ali mi možemo da reagujemo samo ako znamo ko ih je bacio. Nažalost, to često nije slučaj, pa je inspekcija bila nemoćna i prava je sreća da se dosad nismo suočili sa nekom zarazom – zaključuje Ćirić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here