Naslovna Deca Imate malog Pinokija kod kuće? Evo zašto je to dobro

Imate malog Pinokija kod kuće? Evo zašto je to dobro

PODELI
Foto: ilustracija

Profesor psihologije Kang Li, sa Univerziteta u Torontu, uradio je novo istraživanje i zaključio da deca vrlo rano počinju da lažu.

Među dvogodišnjacima koji govore, 30 posto njih je nešto već slagalo. Do navršene treće godine, skoro polovina pokušava redovno da nešto slaže. Sa četiri godine, taj broj iznosi čak 80 posto. U uzrastu od pet do sedam godina skoro svako dete laže.

Profesor doktor Li izjavio je da mlađa deca koja prikrivaju ili izbegavaju istinu, imaju kognitivnu prednost pred onima koji to ne rade.

“Laganje zahteva dve stvari. Deca moraju da razumeju šta neko drugi misli. Ovu sposobnost zovemo teorijom uma. Deca koja su bolja u teoriji uma bolja su i u laganju”, objašnjava.

Druga stvar je znati kako planirati unapred da bismo sprečili neželjene aktivnosti. Tako 30 posto dece mlađe od tri godine koja znaju da lažu imaju veće sposobnosti za to, a laži im pomažu da se izvuku iz za njih nezgodnih situacija.

Doktor Li ističe da takve kognitivne sposobnosti kod dece koja rano počinju sa laganjem, znače da će biti uspešnija u školi i u komunikaciji s drugom decom na igralištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here