Naslovna Srbija Imovina i milijarde zamrznuti u stečajima i bankrotima

Imovina i milijarde zamrznuti u stečajima i bankrotima

PODELI

Do kraja ovog meseca zakazano je više desetina prodaja preduzeća koja su u stečaju, odnosno njihove imovine, a na „trejding listi” su i IMR „Rakovica”, „Putevi” iz Sremske Mitrovice, „Termoelektro”, subotički „29. novembar”, PPT „Zaptivke” i PPT „Hidraulika” iz Trstenika kao i niz hotela u Vranju, Banji Koviljači…

Nekadašnji poznati jugoslovenski giganti i brendovi, tokom niza godina nisu bili u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze pa su na njihovu adresu stigli stečajni upravnici.

Nakon odluka da se u tim firmama proglasi bankrot, sledeća nužna mera je prodaja imovine radi izmirenja dugovanja, ali se prodajom stvara i mogućnosti da se za neke od njih pronađe novi vlasnik koji bi eventualno želeo da obnovi proizvodnju ili započne novi posao.

Nekada moćna „Industrija motora Rakovica” (IMR) naći će se na prodaji poslednjeg dana maja, a procenjena vrednost preduzeća je 2,9 milijarde dinara.

Na javnom nadmetanju narednih dana naći će, međutim, subotički „29. novembar”, čija je početna cena 59 miliona dinara.

Prodaje se i nepokretna imovina „Termoelektra”, preduzeća koje postoji od 1948. godine, a njegovi radnici nekada su bili angažovani na mnogim renomiranim projektima širom Evrope i u Srbiji. Procenjena vrednost nepokretnosti tog preduzeća premašuje 200 miliona dinara.

Dve firme iz Trstenika, PPT „Hidraulika” i PPT „Zaptivke”, takođe traže kupca, a procenjene su na 443 i 416 miliona dinara.

Kada je reč o hotelima u čuvenim srpskim banjama, prodaju se dva hotela u vlasništvu HTP „Banja Koviljača” u stečaju, ponuđeni po ukupnoj početnoj ceni od 71 milion dinara.

Ugostiteljski objekti kruševačkog IMK-a „14. oktobar” na Jastrepcu ponuđeni su po početnoj ceni od 20 miliona dinara, dok će prodaja hotela „Vranje” krenuti s cifre od 95 miliona dinara.

Sud otkazao prodaju „Navipa”
Prodaja nepokretne i pokretne imovine „Navipa” u stečaju, koja je bila planirana za kraj maja, otkazana je odlukom Privrednog suda u Beogradu, oglašeno je u petak.

Vrednost dela imovine koji je bio ponuđen na prodaju je procenjena na više od 1,1 milijardu dinara, a njen najvredniji deo čine nekretnine i objekti na lokaciji u Zemunu. Početna cena za to javno nadmetanje koje je odlukom Privrednog suda otkazano trebalo je da bude 560 miliona dinara. S „Navipom” je bilo ponuđeno i pravo korišćenja državnog zemljišta.

Zemunska industrija alkoholnih pića „Navip” je u bankrotu od 2015. godine.

Spisku treba dodati i „Velefarmov” kompleks u Vrnjačkoj banji (101 milion dinara), a to akcionarsko društvo treći put traži novog vlasnika.

Nekadašnji veliki proizvođač nameštaja u stečaju, knjaževačka „Tina”, nudi se za 299 miliona dinara.

Na listi su i „Putevi” iz Sremske Mitrovice, koji se cene na 194 miliona dinara, „Napredak” iz Požege – 174 miliona, zatim „Mlinostep”, „Skvadra”, „Leskodrva”, kao i imovine firme „Milan Blagojević MINERVA” iz Lučana, brodogradilište „Sava” iz Mačvanske Mitrovice, zemljoradnička zadruga iz Tutina, imovina preduzeća „Delta legal”…

Lj. M.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here