Naslovna Dogadjaj Inđija: Ambasadori posetili prvu koloniju veza i zlatoveza

Inđija: Ambasadori posetili prvu koloniju veza i zlatoveza

PODELI
Foto: Etno mreža

Završni događaj trodnevne tkačke kolonije u Krčedinu obeležila je poseta predstavnika međunarodne zajednice – ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Kanade, Meksika i Brazila, koje je dočekao predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.

Tehnike veza, zlatoveza i belog veza koje su tradicionalno zastupljene na narodnim nošnjama, peškirima i rukotvorinama sremskog kraja svečano su predstavljene u okviru prve tkačke kolonije održane u opštini Inđija, a priliku za promociju svog umeća dobile su vezilje iz osam gradova i opština u Srbiji, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

“Želeo bih da zahvalim našim prijateljima, Etno mreži, Ambasadi SAD-a i NALED-u na nesebičnoj podršci i vrednovanju naših napora da tradiciju stavimo u službu lokalnog razvoja i zapošljavanja žena. Izložbena postavka predstavlja rukotvorine žena iz udruženja ‘Gorocvet’, čije azbuke u zlatovezu naši državni zvaničnici često koriste kao protokolarni poklon u susretima sa stranim diplomatama”, poručio je Gak.

On je istakao rešenost da se nastavi podrška “Gorocvetu”, da bi ta kolonija postala tradicija u Inđiji.

Među visokim zvanicama bila je i supruga američkog ambasadora En Godfri, koja je zahvalila ženama iz “Gorocveta” na prilici da od njih uči o kulturnom nasleđu Srbije i tradicionalnim tehnikama veza.

Pored posete tokom diplomatskog dana, gospođa Godfri je tokom sva tri dana učestvovala u koloniji kao jedna od vezilja.

Spremnost za podršku ekonomskom osnaživanju žena i očuvanju nasleđa su iskazali i ambasadori Belgije i Kanade, Kun Adam i Džajls Norman, koji su bili saglasni u stavu da Srbija ima neverovatan ljudski kapital čiji su žene važan deo jer čine sponu između tradicije i budućnosti.

“Kolonije Etno mreže su efikasan mehanizam za razvoj veština i afirmaciju žena koje se bave rukotvorinama. Na ovakve događaje obično pozivamo žene koje su dokazani majstori veza, zlatoveza i ostalih tradicionalnih tehnika i koje u kolonije dolaze da savladaju nove tehnike, da se takmiče i međusobno povežu”, rekla je Violeta Jovanović, predsednica udruženja Etno mreža.

Ona je dodala da, uz tkačke kolonije u Pirotu i Somboru, ove godine pokrenuta je i prva kolonija putovanja u Loznici, a ima mnogo interesovanja u sredinama širom Srbije da budu domaćini kolonija.

Ambasadori su pored posete koloniji, obišli i Stari Slankamen, spomen obeležje poznatoj bici kod tog mesta, uživali u vožnji brodom Dunavom i degustaciji lokalnih brendova.

Prva kolonija veza i zlatoveza u Krčedinu realizovana je uz podršku Etno mreže, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, opštine Inđija i NALED-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here