Naslovna Srem Inđija Inđija gradi stanove za stručnjake

Inđija gradi stanove za stručnjake

PODELI

Sremska opština pokrenula projekat za zadržavanje mladih i visokoobrazovanih kadrova. U planu 200 domova. Posle 22 godine rada biće moguć otkup za 4.000 evra. Preduslov za kupovinu stalni posao u Inđiji.

Lokalna samouprava u Inđiji, zajedno sa zainteresovanim kompanijama koje posluju na području ove opštine, gradiće kadrovske stanove za visokoobrazovane mlade stručnjake, koji će posle 22 godine rada moći da ih otkupe za male pare, odnosno za blizu 4.000 evra. Na ovu ideju, kako, za “Novosti”, kaže Vladimir Gak, prvi čovek Inđije, došlo se prvenstveno da bi se zadržali mladi i obrazovani ljudi u opštini, ali i povećao broj stanovnika, kojih manjka u svim opštinama u Srbiji.

Sa ovim projektom već se stiglo i korak dalje, nakon što su odbornici SO Inđija na poslednjoj sednici usvojili izmene plana detaljne regulacije za mesto Inđija, čime su se stekli uslovi za započinjanje gradnje kadrovskih stanova pored Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

– Očekujemo da izgradnja stanova počne na proleće sledeće godine. Za početak, biće izgrađeno oko 200 stanova za visokoobrazovane mlade stručnjake, i njihova površina će biti do 60 metara kvadratnih. Da bi mladi mogli da ostvare pravo da ih otkupe, moraće da rade 22 godine na području ove opštine, bez obzira da li je to privatni ili javni sektor – objašnjava Gak.

Kompanije koje već posluju u Inđiji imaju problem sa visokoobrazovanim mladim kadrovima, koji su često primorani da putuju da bi došli na posao ili da iznajmljuju stanove.

– Firme koje se odluče da učestvuju s nama u gradnji izjasniće se o tome koliko im treba stanova za njihove radnike. Mladi će imati svoj posao, krov nad glavom, koji će s vremenom postati njihov, a moći će i da prošire porodicu – navodi predsednik Gak, i dodaje da će na taj način biti povećan broj stanovnika.

Da bi mladi stručnjaci mogli da konkurišu, jedan od glavnih uslova biće i da kandidat ima mesto prebivališta na području ove opštine. Oni koji budu ostvarili sva prava konkursa moći će da se usele u stan, za koji će u početku plaćati minimalnu mesečnu nadoknadu, za koju iz lokalne samouprave očekuju da će biti oko 50 evra, a posle određenog perioda će postati njihovo vlasništvo.

ŠIRI SE ODZIV

U OVU akciji se svakodnevno uključuju firme koje posluju u Inđiji, a odluku su sa oduševljenjem prihvatili radnici koji bi želeli da ostvare ovo pravo, koje je dobro ne samo za mesto i opštinu, već i za kompanije.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here