Naslovna Posao Inđija spremna za Japance: Uskoro stiže svetski gigant za proizvodnju guma

Inđija spremna za Japance: Uskoro stiže svetski gigant za proizvodnju guma

Foto: ilustracija

U OPŠTINI Inđija privode se kraju, papirološke procedure za početak izgradnje fabrike japanskog giganta “Tojo tajer”, koji bi trebalo da započne proizvodnju pneumatika iz ovog pogona 2022. Posle četiri godine pregovora jedna od najvećih kompanija na svetu, odlučila se da svoju prvu proizvodnju u Evropi započne u Srbiji i to baš u Inđiji, gde im je u planu da na godišnjem nivou proizvedu oko pet miliona guma, što je dodatno obradovalo Vladimira Gaka, prvog čoveka opštine Inđija, koji je sa svojim timom uspeo da od 2016. godine dovede čak deset novih investitora.

U Severoistočnoj radnoj zoni u Inđiji na površini od 60 hektara, već tokom sledećeg meseca biće položen kamen temeljac za izgradnju fabrike japanskog investitora, gde će šansu za posao, u prvoj fazi dobiti 523 radnika.

– Kada jedna kompanija planira da uloži preko milijardu evra na području Inđije, ta investicija nije samo od velikog značaja za naš grad, već i za celu Srbiju. Mi privodima kraju dokumentaciju koja je potrebna investitoru da bi započeo izgradnju i već tokom sledećeg meseca usledića svečani čin polaganja kamena temeljca – otkriva, za “Novosti”, Gak.

U poslednjih nekoliko godina za opremanje Severoistočne radne zone, koja se prostire na 97 hektara, lokalna samouprava je uz pomoć pokrajinskih sekretarijata uložila blizu 100 miliona dinara. Zato svakog budućeg investitora čeka parcela koja je opremljena strujom, vodom, kanalizacijom, gasom, telekomunikacijom, odnosno svim priključcima neophodnim za započinjanje proizvodnje.

– Japanci su već izrazili želju da učestvuju i u našem društvenom životu, da pomognu sportske klubove. Njihov značaj naši građani će tek osetiti u narednih nekoliko godina – naglašava Gak.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutna nezaposlenost u ovoj opštini iznosi oko 4,2 procenta, i ona će se znatno smanjiti nakon puštanja u puni proizvodni ciklus 10 fabričkih postrojenja, čija realizacija je u toku ili treba da se započne.

NOVI POGON

KOMPANIJA “Agromarket” uskoro će pustiti u rad novi proizvodni pogon za folijalna đubriva, u kojem će posao naći oko 50 radnika. Ova firma je pre dve godine otvorila logistički centar u Inđiji koji prima i isporučuje robu preko 14 automatskih pretovarnih rampi.

IZVORvecernje novosti
Prethodna vestNacionalni ansambl „Kolo” večeras u Inđiji
Sledeća vestPOMAMA ZA LUX NJIVAMA! ZA 6 HEKTARA POLA MILIONA EVRA: Ko su kupci paprenih oranica kod Rume, Šida i Novog Pazara

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here