Naslovna Srem Inđija Inđiji presuda od 1.35 miliona evra, preti BLOKADA RAČUNA

Inđiji presuda od 1.35 miliona evra, preti BLOKADA RAČUNA

PODELI

Izgradnja nove sportske hale u Inđiji steže lokalni budžet. Drugostepenom presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu Opština Inđija je dužna da u roku od 8 dana plati 1.358.433,15 evra.

I ne samo to, ukinuta je prvostepena presuda u kojoj Opština Inđija nije obavezna da kompaniji Montera(izvođaču radova) plati iznos od 29.511.096,54 dinara, što praktično znači i da je ovaj iznos potencijalni dug koji će Opština morati da plati, ako sud u nastavku suđenja donese takvu presudu.

Za dve godine Opština Inđija vratila 6 miliona evra duga

Obzirom da je rok za plaćanje 12. januar, Opštini Inđiji preti ozbiljna finansijska kriza zbog potencijalne blokade računa. To znači da prestaje sa normalnim funkcionisanjem celokupan sistem opštine: od redovnih aktivnosti javnih preduzeća do nabavke lekova i potrošnog materijala za Dom zdravlja, funkcionisanje predškolske ustanove, socijalnih davanja, zarada…

“Pametni gradovi” u Srbiji: Inđija u top četiri grada

Iako će pravni tim Opštine Inđija uložiti reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, izvršenje obaveze se ne odlaže. U narednih nekoliko dana, rukovodstvo Opštine Inđija pokušaće da pronađe kompromisno rešenje sa predstavnicima kompanije Montera koja je dobila spor, odnosno njihovim stečajnim upravnikom obzirom da je pomenuta kompanija u stečaju.

Ceo projekat izgradnje nove Sportske hale prati niz afera i nelogičnosti, od same lokacije i ogromnih investicija za promenu toka kanala, vodovodne mreže i zoo vrta, do samog načina izvođenja radova i desetina raznih aneksa ugovora.

INĐIJA DOBIJA SAVREMENA STAJALIŠTA

Inače, tužba protiv JP „Direkcija za izgradnju opštine Inđija“ pokrenuta je još 2013. godine od strane Rajfazen banke, da bi se tužbenom zahtevu 2016. godine pridružila i kompanija „Montera“ koja je bila izvođač radova.

Da podsetimo, do danas je uloženo 11 miliona evra u novu sportsku halu koja nije završena, a prema procenama stručnjaka neophodno je još 2 miliona evra. Jedan od problema predstavlja voda koja je probila korito dvorane ali i aktuelni propisi zbog kojih objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu jer ne ispunjava kriterijume(primer Zakon o protivpožarnoj zaštiti). Takođe, krov hale prokišnjava a u unutrašnjem delu nisu urađeni elektromašinski radovi.

Poređenja radi, za 11 miliona evra moglo se asfaltirati preko 130 kilometara neasfaltiranih ulica, izgraditi vrtić, nova pijaca, novi gradski trg, balon sale u svim naseljenim mestima ili potpuno infrastrukturno i estetski urediti svako seosko naselje.

Ovo je samo jedan deo zamršenog „Gordijevog čvora“, i zato svaki građanin opštine Inđija sa pravom može da pita bivši režim oličen u liku Gorana Ješića i Petra Filipovića, da li je uopšte postojala kontrola radova, ko će snositi odgovornost za bačeni novac poreskih obveznika i da li će i dalje imati smelosti da u javnosti izlaze sa pohvalama kako su oni „otvorili“ sportsku halu?

Licemerje ili neznanje bivših vlastodržaca, procenite sami.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here