Naslovna Život Inicijativa mladih za ljudska prava: Izborna godina ne sme početi nasiljem nad...

Inicijativa mladih za ljudska prava: Izborna godina ne sme početi nasiljem nad manjinama

Foto: danas

Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je niz nasilnih incidenata koji su se prethodnih nekoliko dana dogodili u više mesta u Vojvodini a zahtevaju hitnu reakciju tužilaštva, ali i osudu Pokrajinske vlade, Vlade Srbije i predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da „izborna godina u Srbiji ne sme početi kampanjom nasilja nad manjinama“.

Ukazuje se da je među tim incidentima i „napad nekoliko ljudi sa četničkim obeležjima na volontere organizacije koja brine o migrantima „No name kitchen“, što za vršilo tako što je, nakon što je slučaj prijavljen policiji, iz Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici stiglo rešenje po kome volonteri moraju da napuste Srbiju i plate kaznu od 22.000 dinara“.

U niz incidenata spada i „ispisivanje uznemirujućih antisemitskih i nacističkih grafita u delu Novog Sada „Satelit“, a pre toga slični grafiti bili su ispisivani i u kampusu Novosadskog univerziteta i u blizini spomenika „Porodica“ na Keju žrtava racije“, piše u saopštenju.

Navodi se i da je „poslednji događaj u nizu demoliranje prostorija Hrvatskog doma u Novom Slankamenu na kome su pored polomljenih prozora, ispisana i četiri slova „S“, dok je ohrabrujuće to što je brzom reakcijom policije uhapšen R. V. (51) zbog sumnje da je izazivao nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost razbijanjem prozora“.

Iz Inicijative podsećaju da su „Poverenica za zaštitu ravnopravnosti (Brankica Janković) i Zaštitnik građana (Zoran Pašalić) za sada jedine dve institucije koje su osudile ove napade“.

Smatrajući da zagovaranje ravnopravnosti nije samo posao ove dve institucije već šireg niza ustanova i građana, Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva od drugih državnih organa da pokažu dostojanstvo i kazne odgovorne za niz nasilnih incidenata u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

IZVORdanas
Prethodna vestZakazana XCVII sednica Opštinskog veća
Sledeća vestNovi Slankamen: Razbijen prozor i grafit na Hrvatskom domu, počinilac uhapšen

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here