Naslovna Srem Inspekcija i policija identifikuju lica koja su palila njive

Inspekcija i policija identifikuju lica koja su palila njive

PODELI
Foto: Dejan Maksimović

Ako je parcela na kojoj je obavljeno spaljivanje upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, podnosi se inicijativa Upravi za trezor, koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu.

Zbog učestalih pojava spaljivanja organskih ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivredna inspekcija pojačala je mere nadzora. Zajedno sa policijom pregleda se zemljišta na kojem je obavljeno spaljivanje i identifikuju se lica koja su to uradila. Ovo podrazumeva nadzor i van radnog vremena i neradnim danima. Angažovani su svi poljoprivredni inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji RS.

“Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, površini, radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Ako je parcela upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava dodatno se podnosi inicijativa Upravi za trezor, koja određuje pasivan status poljoprivrednom gazdinstvu. Tokom trajanja perioda pasivnog statusa, poljoprivredno gazdinstvo ne može da ostvaruje podsticajna sredstva na koja bi imalo pravo po posebnim propisima”, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da je spaljivanje izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i to je razlog što su organizovane koordinirane kontrole sa drugim državnim organima. Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here