Naslovna Srbija Inspektori na terenu kontrolišu cene

Inspektori na terenu kontrolišu cene

Foto: Opština Pećinci

Iz Vlade najavljuju podršku privredi. A kako bi zbog veće tražnje sprečili neosnovano podizanje cena, tržišni inspektori vanredno kontrolišu apoteke i prodavnice široke potrošnje. Od danas je u fukciji i poseban telefonski broj – 011 26 99 610 gde građani mogu da prijave eventualna poskupljenja u apotekama.

Neke apoteke su neosnovano podigle cene maski, alkohola, asepsola i drugih dezinfekcionih sredstava. Zato je i otvoren telefon – 011 26 99 610 na koji će građani to moći i da prijave, od 7.30 do 22 sata.

A trgovine široke potrošnje u celoj zemlji i pored veće tražnje dobro su snabdevene. U cilju zaštite domaćeg tržišta Vlada je privremeno zabranila izvoz osnovnih životnih namirnica. A ako zatreba može se aktivirati i član 39.

“Ukoliko bi se nastavila pojačana potražnja da neko besomučno kupuje i što mu treba i što mu ne treba, stoji nam na raspolaganju da možemo da ograničimo i kupovinu po količini, ali da ograničimo i maržu i cene. To u krajnjoj nuždi, i toj meri ćemo pribeći samo ako bude potrebno”, rekao je mnistar trgovine Rasim Ljajić.

Za sada funkcioniše i proizvodnja u svim segmntima privrede. Kako bi pomogla Narodna banka Srbije već je snizila referentnu kamatnu stopu. Ekonomski krizni tim za poršku privredi i sa komercijalnim bankama razmatra olakšavanje uslova za otplatu rata kredita preduzeća u novonastaloj situaciji.

“Druga mera će biti mera kreditne podrške pre svega malim i srednjim preduzećima i preduzetnivccimna koji će značajnije osetiti ovu krizu i verovatno možemo da očekujemo da će Fond za razvoj biti taj koji će davati kredite do jednog procenta kamate”, ističe Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize i usluge u PKS.

Od subote olakšanje za ceo region. Kamionima sa robom i sirovinama, koji su bili zarobljeni na pojedinim graničnim prelazima, posle rigorozanog sanitarnog pregleda, dozvoljeno je da nastave put ka svojim zemljma.

“Sada su odlučili svi da puštaju kamione i u tranzitu da se ne bi stvarale gužve na graničnim prelazima. Krenuli su konvoji od juče bez problema jer bio je ogroman zastoj, najpre u Sloveniji pa u Hrvartskoj pa i na našim graničnim prelazima, jer ako obezbedimo taj transport sa robom, ne samo trgovci, neće biti ni naši proizvođači u problemu”, kaže Ljajić.

Sva preduzeća imaju već planove za rad u izmenjenim uslovima. A snabdevanje zemlje svim energentima je stabilno.

“Stanje u ‘Elektroprivredi Srbije’ i drugim energetskim kompanijama u Srbiji je apsolutno stabilno i nema nikakvih problema u funkcionisanju i snabdevanju, a preduzimaju se ozbiljne mere da se takvo stanje i zadrži”, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kurs dinara je stabilan, a zbog drastičnog pada cene sirove nafte već od sutra treba očekivati i veća sniženja goriva na našim pumpma. Naftni derivati u Makedoniji, Austriji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini već se prodaju po ceni ispod evra.

IZVORns uzivo, rts
Prethodna vestODLOŽENO PLAĆANJE RAČUNA TOKOM VANREDNOG STANJA: Premijerka saopštila važnu meru za penzionere
Sledeća vestKako na decu utiče brak u kojem roditelji ostaju samo zbog njih?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here