Naslovna Ekonomija INTERVJU: Oporavak privrede uz nove investicije potvrda uspeha naših privrednika

INTERVJU: Oporavak privrede uz nove investicije potvrda uspeha naših privrednika

PODELI
Foto: PKV

Godina na izmaku, nakon zastoja tokom cele prošle godine, izazvanog širenjem pandemije koronavirusa u ekonomskom smislu,  može se oceniti kao putanja održivog rasta. Tome u prilog ide činjenica da je bruto domaći proizvod Republike Srbije dostigao pretkrizni nivo još u prvom tromesečju tekuće godine. 

Nakon prošlogodišnjih kriznih perioda, spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine vratila se na prethodnu putanju rasta i nadmašila razmenu koja je ostvarena u istom periodu 2019. godine. Industrijska proizvodnja Republike Srbije je u prvih deset meseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine zabeležila je rast od 6,5%. Industrijska proizvodnja AP Vojvodine  je u istom periodu zabeležila rast od 4,7% vođena rastom, pre svega, u prerađivačkoj industriji. – istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Dodaje i da je spoljnotrgovinska robna razmena Republike Srbije za 10 meseci iznosila 40,6 milijardi evra, što je za 25% više nego u istom periodu prethodne godine. AP Vojvodina ima najveće učešće u izvozu Republike Srbije u tom periodu – 35,1%.  

Kada govorimo o agraru ono što karakteriše godinu na izmaku jeste ostvarena spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine  u vrednosti od  2,2 milijarde evra, i ta razmena beleži povećanje od 15,6% u odnosu na 2020. godinu. Iz Vojvodine je za 10 meseci izvezeno 854 vrste agrarnih proizvoda u 106 različitih zemalja, a najzančajniji spoljnotrgovinski partner je Rumunija. objasnio je Vučurević.

Takođe, predsednik ističe da je privredna komora Vojvodine u protekloj godini kroz više stotina skupova pružila mogućnost privrednicima da razgovaraju kako o kriznim tako i svim drugim temama i problemima koji su se u proteklom periodu nametali: 

– Radili smo na spajanju privrednika što putem onlajn platformi, što na sajmovima, koji su u ovoj godini bili mogući. Zajedno sa Pokrajinskom vladom nastavili smo da radimo na promociji naše privrede u regionu i Evropi. Preko naših Udruženja i grupacija bili smo otvoreni za inicijative koje smo upućivali Privrednoj komori Srbije i na taj način uticali na izmenu propisa. Organizovali smo onlajn skupove, iako je ova godina dozvolila i skupove u hibridnom formatu- na taj način je organizovan Četvrti regionalni poslovni forum, koji je postao tradicija i okupio je preko 250 učesnika koji su ostvarili preko 125 B2B sastanaka, što ovaj skup čini najvećim te vrste u čijoj organizaciji učestvuju i sve pokarjinske institucije, kako bi pružili mogućnost privrednicima i institucijama iz regiona širom sveta da uzmu učešće.

Naši privrednici, pre svega prevazišli su svojim radom kriznu godinu, na globalnom nivou, a uz pomoć mera države nastavili su uspešno da posluju. Privreda nijednog trenutka tokom krize izazvane koronavirusom nije stala, a na nama je da budemo na usluzi i da stvorimo što bolji poslovni ambijent kako bi upravo uspešni privrednici imali svoje mesto i doprineli ukupnom razvoju Republike Srbije – Navodi Boško Vučurević.

Predsednik Privredne komore Vojvodine svim čitaocima želi srećnu i uspešnu nastupajuću godinu, zdravlja i poslovnih uspeha.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here