Naslovna Intervju Intervju: Predsednik opštine Šid – Zoran Semenović

Intervju: Predsednik opštine Šid – Zoran Semenović

PODELI

ŠID – Predsednik opštine Šid Zoran Semenović, analizirao je godinu na izmaku i osvrnuo se na investicije i izneo planove ove lokalne samouprave za godinu koja je pred nama.

Kako ocenjujete 2021. godinu iz ugla rada lokalne samouprave?

-Uprkos epidemiološkoj situaciji koja nam ni ove godine nije išla na ruku, te periodima koji su nas i te kako podsećali da je Kovid i dalje sa nama, 2021.godinu bih ocenio kao izuzetno uspešnu za rad opštine Šid. Zahvaljujući podršci predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i Pokrajinske Vlade, ali i vrednom radu i posvećenosti tima lokalne samouprave, uspeli smo da realizujemo niz kapitalnih projekata, ali i da započnemo realizaciju novih projekata čiji završetak očekujemo u periodu pred nama. Planovi za 2022. godinu nisu skromni, ali verujemo da ćemo uspeti da ih realizujemo na korist i zadovoljstvo svih građana opštine Šid.

Još jedna kovid godina je za nama, da li su građani Opštine Šid tokom ovog perioda bili odgovorni i u kom broju su se odazvali imunizaciji?

-Građani opštine Šid pokazali su kako tokom 2020. godine, tako i tokom 2021. godine izuzetnu odgovornost kada je reč o poštovanju epidemioloških mera koje su preporučene od strane republičkog kriznog štaba za suzbijanje Kovid-19 i od strane Štaba za vanredne situacije opštine Šid. Dana 20.januara 2021. godine na teritoriji opštine Šid otpočela je masovna imunizacija građana, kada je pri Domu zdravlja u Šidu otvoren Punkt za vakcinaciju. Tada je sa radom otpočeo i pozivni centar koji je svakodnevno bio na usluzi građanima koji su imali poteškoće sa iskazivanjem interesovanja za vakcinaciju, prevozom do punkta za vakcinaciju i dr. Građani su od početka masovne imunizacije na raspolaganju imali četiri vakcine, a zahvaljujući izuzetnoj organizaciji lekara Doma zdravlja u Šidu, vakcinacija je prolazila bez problema i većih zastoja. Sredinom meseca maja, stanovnicima sela šidske opštine obezbeđena je vakcinacija u njihovim zdravstvenim stanicama što je umnogome doprinelo rasterećenju vakcinacijskog punkta u Šidu. Takođe, krajem meseca maja, opština Šid pridružila se grupi lokalnih samouprava sa preko 50% vakcinisanih punoletnih građana, a sada je taj postotak mnogo veći. Početkom meseca oktobra 2021.godine, otvoren je novi Punkt za vakcinaciju u opštini Šid, izmešten iz zgrade Doma zdravlja kako građani ne bi ostali uskraćeni za svoje redovne zdravstvene usluge.

I pored teških uslova u proteklih 12 meseci su sprovedeni brojni projekti kako u Šidu, tako i u drugim mesnim zajednicama.

-Upravo tako. Kao što sam već rekao, epidemiološka situacija ni ove godine nije bila ništa povoljnija, ali pronašli smo način da se sa njom izborimo i da ne dozvolimo da nas ona uspori na putu ostvarivanja ciljeva i ideja. Za nama je veliki broj realizovanih projekata od kojih bih izdvojio završetak radova na izgradnji puta Jamena-Račinovci, kao preduslov za otvaranje novog graničnog prelaza sa Republikom Hrvatskom, rehabilitacija ulica u Kukujevcima, potom izgradnja ambulante u Ilincima i fiskulturne sale u Višnjićevu. Ove velike, kapitalne projekte prate i drugi projekti poput postavljanja solarnih kolektora na jedan od objekata PU „J.S.Šilja“ u Šidu, elektrifikacija vikend-naselja Lipovača, sređivanje puta do vikend-naselja Lipovača, uređivanje atarskih puteva u mesnim zajednicama i dr.

Neizbežno pitanje je i industrijska zona. Kada očekujete početak rada neke od fabrika?

Dolaskom „Termovula“ i igradnjom njihove fabrike, industrijska zona je oživela. Njihov pogon i upravna zgrada prvi su objekti podignuti u zoni. Početkom meseca avgusta 2021. godine potpisani su i overeni ugovori o prodaji građevinskog zemljišta u javnoj svojini u katastarskoj opštini Adaševci, između jedanest investitora, koji će graditi proizvodne pogone u industrijskoj zoni Adaševci, i Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije. Reč je o grinfild investicijama i najvećem investicionom ulaganju u istoriji šidske opštine. Mađarska kompanija UBM FEED d.o.o., lider u proizvodnji stočne hrane na Zapadnom Balkanu, početkom godine je u Kabinetu predsednika opštine Šid potpisala Ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije o kupovini zemljišta u industrijskoj zoni Adaševci. U ovoj godini firma će uraditi tehničku dokumentaciju, pripremu terena, te kreće sa infrastrukturnim radovima. Veliki broj domaćih i stranih investitora su uložili svoj kapital u šidsku opštinu i siguran sam da ćemo poverenje koje smo stekli i opravdati.

Koje bi probleme posebno izdvojili, a sa kojima ste se susretali ove godine?

-Dobro je poznato da je opština Šid teško pogođena migrantskom krizom počevši od 2015. godine. Tri prihvatna centra i veliki broj ilegalnih migranata na teritoriji naše opštine, njihovo nekontrolisano kretanje, te ugrožavanje bezbednosti građana i njihove imovine, i dalje predstavljaju jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo. Takođe, naš grad, kao i naseljena mesta, trpe veliki teret intenzivnog tranzitnog saobraćaja teških kamiona zbog nepostojanja obilaznog puta oko Šida. Šid više decenija čeka na izgradnju obilaznice kojom bi se rasteretio saobraćaj u Šidu. Što se tiče Opštine, projekat je gotov i izdati su lokacijski uslovi za put, čekaju se samo finansijska sredstva i podrška nadležnih institucija kako bi služba za imovinsko-pravne poslove mogla da krene u proces eksproprijacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here