Naslovna Intervju INTERVJU SA MALOM VIOLINISTKINJOM IZ RUME KOJA JE OSVOJILA NAGRADU NA MEĐUNARODNOM...

INTERVJU SA MALOM VIOLINISTKINJOM IZ RUME KOJA JE OSVOJILA NAGRADU NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU: „ To je bio jedan od najlepših dana u mom životu“

PODELI

Na Međunarodnom takmičenju mladih violinista ‘‘Mini Paganini‘‘ koje je održano u utorak 13.4.2021. u zadužbini „Kolarc“, Tara Trbović iz Rume osvojila je prvu nagradu i time dobila potvrdu svog velikog talenta.

Tara, jedna od talentovanih učenica Osnovne muzičke škole „Teodor-Toša Andrejević“ prvi put je nastupila na Kolarcu i sa čak 99 bodova osvojila prvu nagradu, te smo porazgovarali sa ovom malom Rumljankom, koja je na samom početku ostvarivanja svojih snova i svakako može da posluži kao primer i inspiracija, ne samo deci. Iako ima samo 9 godina, o svojim jasnim i zacrtanim željama i planovima govorila je vrlo lako i tako nas osvojila i oduševila.

Zašto baš violina?
Oduvek me je privlačila njena melodija i njen izgled i uvek sam mislila da je čarobno svirati violinu. Tata mi je rekao da je teško svirati violinu, zato sam ja želela da se pokažem u tome i da probam da naučim. Kada sam bila na prijemnom rekli su mi da je puna klasa kod moje nastavnice i da neću uspeti da se upišem. Pitali su me da li postoji neki drugi istrument koji bih ja volela da sviram, ali sam ja rekla ne. Violina i samo violina.“

U tvojoj porodici sviraju se mnogi drugi instrumenti, ali ne i violina. Zašto je baš ona tvoj izbor?
„Gledala sam i slušala snimke dve devojčice koje sviraju violinu. One su me oduševile i motivisale.“

Da li si na takmičenju koje je održano dobila potvrdu da je uspeh pred tobom?
To se upravo dogodilo. Na međunarodnom takmičenju mladih violinista na Kolarcu i osvojila sam nagradu. Presrećna sam.“

Koliko je violinista učestvovalo na takmičenju?
Bilo nas je 16. Svi su bili sjajni. Bili smo podeljeni na A i B grupu. Ja sam bila u B grupi pretposlednja.„

Kako si se osećala pred svoj prvi nastup?
Imala sam tremu, ali pozitivnu. Bio je prelep osećaj, ali i čudno.“

Kako si se osećala nakon što si čula aplauz i saznala da si nagrađena?

„To je bio jedan od najlepših dana u mom životu, jer violina je jedna stvar koju jako volim i meni je cilj da ja uspem u tome.“

Kakvi su ti ciljevi i planovi za budućnost?
Planiram da završim Srednju muzičku školu i da upišem Fakultet muzičke umetnosti. Velika želja mi je da radim na Univerzitetu u inostranstvu, u Gracu ili Pragu.

Tara Trbović

Tara je odrasla u muzičkoj porodici. Otac joj je završio muzičku školu i svira više istrumenata. Uprkos velikoj podršci koju joj pružaju ponosni roditelji ističu da je za njen napredak zaslužan veliki trud, rad i njeni nastavnici.

Tara je uložila veliki trud i rad i u tome se izrodila velika ljubav prema violini. Nismo primećivali talenat dok nam ga ona nije svojom upornošću i radom pokazala. Velikim radom je talenat počeo polako da izlazi iz nje. Mi u kući nismo ni imali violinu, imali smo gitaru i klaviature, te smo se nadali da će na prijemnom u obzir dolaziti i nešto od toga. Ipak, ona je želela samo violinu.

Violinu je prvi put uzela u ruke kada joj je muzička škola dala istu na korišćenje. Na takmičenje na kojem je postigla uspeh, poslala ju je škola. Mi kao roditelji tu smo da je podržimo. Za njen nastup kažu da je bio karakteran i snažan. Ja sam se lično iznenadila dugom aplauzu koji je dobila nakon nastupa. Ponosni smo na nju. To je bio njen prvi javni nastup. Za njen napredak najzaslužniji su profesorica Milica Ognjanović, kao i korepetitor Nemanja Ognjanović. Sve pohvale i zahvalnost pripadaju njima.“

Da ćemo o talentima i usupesima dece koja pohađaju Osnovnu muzičku školu „Teodor Toša Andrejević“ tek pričati, potvrđuje i činjenica da je na pomenutom takmičenju nagrađena još jedna učenica, devojčica iz Pećinaca. Profesorica Milica Ognjanovic potvrdila nam je da je ovo samo početak svega onoga što ih čeka u budućnosti.

Takmičenje koje je održano je na neki način vežba za Republičko takmičenje koje je mnogo važnije i koje će biti održano u aprilu. Za decu je svakako veliki uspeh, jer je to njihov prvi nastup. Uspeh se postiže radom. Tara je vredno dete. Ovo je početak svega onoga što je čeka.
Do sada je svirala samo u učionici i u KC-u u Rumi, a ovaj put je nastupila na Kolarcu i prvi put se njen nastup bodovao. Na istom takmičenju još jedna devojčica je nagradjena. U pitanju je Dunja Maksimović iz Pećinaca koja ima 7 godina i osvojila je 98 bodova.”

Dunja Maksimović

Ne dešava se često da u klasi imamo takve talente. Pored talenta veliki usticaji imaju nastavnici, radne navike, kao i roditelji koji sve to treba da isprate“, dodala je Milica Ognjanovic nastavnik Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“

Čestitamo i nastavnicima i roditeljima, a posebno Tari i svoj deci koja su primer i inspiracija. Sa nestrpljenjem očekujemo nove razgovore sa njima i radujemo se njihovim budućim uspesima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here