Naslovna Srem Intervju sa Miroslavom Jokićem: Sremska Mitrovica je SINONIM ZA NAPREDNU I RAZVIJENU...

Intervju sa Miroslavom Jokićem: Sremska Mitrovica je SINONIM ZA NAPREDNU I RAZVIJENU LOKALNU SAMOUPRAVU

PODELI

U Sremskoj Mitrovici, srcu Srema, u razgovoru sa načelnikom Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu, napravili smo osvrt na težak period koji je iza nas, sa fokusom na rezultate koji mogu da se očekuju kada je u pitanju grad koji je sinonim za naprednu i razvijenu lokalnu samoupravu. Miroslav Jokić u intervjuu za Sremske vesti istakao je da će grad u budućnosti težiti da dodatno učvrsti svoju poziciju jedne od najrazvijenih lokalnih samouprava u našoj zemlji.

  • Poteškoće koje je prouzrokovala pandemija Korona virusa obeležile su godinu iza nas. Na koji način se opština nosila sa tim?

“Grad Sremska Mitrovica angažovao je sve raspiložive resurse kako bi zajedno sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja u Sremskoj Mitrovici zaustavio širenje virusa Covid 19 i zaštitio zdravlje građana koji žive na prostoru naše Opštine, a poštujući i preduzimajući sve mere i preporuke koje je doneo i usvojio Krizni štab, Vlada Republike Srbije i resorna Ministarstva. S tim u vezi, obezbeđena je sva zaštitna oprema, organizovan svakodnevni rad Call centra čiji su nosioci bili volenteri Kancelarije za mlade, zatim pomoć najugroženijim stanovnicima naše Opštine kroz svakodnevne obilaske i obezbeđivanje osnovnih i neophodnih sredstava za život, pružanje kompletne logistike Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici.”

  • Koji su to rezultati obeležili predhodnu godinu?

Bez obzira na pandemiju virusa Covid 19, grad nije odustao od projekata koji su planirani budžetom grada za 2020. godinu. Realizovali smo dva Javno privatna partnerstva i to rekonstrukciju saobraćajne infrstrukture na teritoriji Opštine Sremska Mitrovica u iznosu od 350 miliona dinara i zamenu postojeće javne rasvete pametnom led rasvetom na teritoriji takođe cele Opštine Sremska Mitrovica u vrednosti od oko 600 miliona dinara. Završena je izgradnja moderne OŠ “Jovan Popović” u iznosu od 380 miliona dinara i izdrađen je potpuno novi objekat predškolske ustanove “Pčelica” u prigradskom naselju Laćarak u iznosu od 105 miliona dinara. Završena je potpuna rekonstrukcija najvažnije saobraćajnice u naseljenom mestu Mačvanska Mitrovica i to ulice Mačvanski kej u iznosu od oko 100 miliona dinara. Takođe, izgrađena je potpuno nova ambulanta u Šašincima, građene su kapele po seoskim naseljenim mestima i to ukupno tri (Salaš Noćajski, Jarak, Manđelos) i još mnogo toga.

  • Koje je najveće kapitalno ulaganje opštine?

Najveće kapitalno ulaganje u 2020. godini je svakako izgradnja novog objekta OŠ “Jovan Popović”, kao i izgradnja novog objekta predškolske ustanove u naseljenom mestu Laćarak i dva Javno privatna partnerstva koja su realizovana!

Foto: jovanpopovicsm.edu.rs
  • Koja je to stvar koju biste istakli kao najznačajniju ako se osvrnemo na predhodni period?

Ako pričamo o 2020. godini to je svakako uspešna borba protiv pandemije virusa Covid 19 i realizacija planiranih projekata. Ako govorimo o poslednje 4 godine, onda je to kontinuirani razvoj grada u svim oblastima, a za koje je uloženo oko 4 milijarde dinara, što iz budžeta grada, a najvećim delom od strane AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije. Odlični odnosi grada sa drugim nivoima vlasti i realizacija kapitalnih projekata su bili mogući zahvaljući maksimalnoj angažovanosti i posvećenosti Potpredsenika Vlade Republike Srbije i ministra Branislava Nedimovića!

  • Kazite nam više o planovima opštine za ovu godinu? Koji je to projekat koji biste istakli?

Ključni infrastrukturni projekat za grad sa čijom realizacijom planiramo da počnemo u 2021. godini je rekonstrukcija i izgradnja novih 10.000 m2 Opšte Bolnice u Sremskoj Mitrovici, a koju ce finansirati Kancelarija za upravljanje javnim ulaganima. Ovu veliku investiciju koja se tiče celog Sremskog okruga je najavio i potvrdio i predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić prilikom skorašnje posete Sremskoj Mitrovici. Takođe, od velikih infrastrukturnih projekata planirana je izgradnja novog gradskog stadiona, nove gradske pijace, rekonstrukcija fiskulturne sale u okviru OŠ “Jovan Popović”, izgradnja nove fiskulturne sale u okviru OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod”, rekonstrukcija vrtica u stambenom naselju Stari Most itd.

Foto: obsm.rs
  • Šta je ono sto građani mogu da očekuju ove godine?

Građani Sremske Mitrovice od lokalne samouprave mogu da očekuju nastavak i realizaciju velikih infrastrukturnih projekata koje smo u prethodnom periodu i najavili, nastavak na aktivnostima privlačenja stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta, ulaganje i u druge oblasti društvenog života kao sto su sport, kultura itd.

  • Na koji način vidite Sremsku Mitrovicu u budućnosti?

Godinama unazad Grad Sremska Mitrovica je sinonim za naprednu i razvijenu lokalnu samoupravu. Realizacijom svih gore navedenih infrastrukturnih projekata kao i projekata od regionalnog značaja (izgradnja auto puta Kuzmin-Sremska Rača, auto puta Novi Sad-Ruma-Sremska Mitrovica-Šabac) grad će dodatno učvrstiti svoju poziciju jedne od najrazvijenih lokalnih samouprava u našoj zemlji.

Foto: Radoslav Galetić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here