Naslovna Srem Ruma INTERVJU SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE RUMA SLAĐANOM MANČIĆEM: “Najtežu godinu, završili smo sa...

INTERVJU SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE RUMA SLAĐANOM MANČIĆEM: “Najtežu godinu, završili smo sa uspešno rešenim najtežim dugogodišnjim problemima”

PODELI

Na početku godine u koju smo zakoračili uz brojne promene i poteškoće uzrokovane pandemijom koja je promenila svet, razgovarali smo sa prvim čovekom opštine koja je kroz sve prošla bez velikih problema, a uz odgovoran i svestan pristup i rad uprkos svemu najtežu godinu završila uspešno rešavajući najteže dugogodišnje probleme.

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić, sa ponosom je istakao kako u Rumi nije zaustavljen život, kao ni razvoj opštine.

Za opštinu Ruma prošla godina je bila teška, ali samo zbog pandemije koja je uticala na ceo svet, s obzirom na brzinu širenja i ozbiljnost situacije, nije bilo prostora da se bilo šta prolongira kada su u pitanju mere i preventivne radnje koje smo sprovodili. Uprvo je to jedan od ključnih razloga zašto uprkos svemu nismo zaustavili život, ali ni privredu, kao ni razvoj našeg grada. Brzo i bez dvoumljenja smo reagovali na samom početku, kako bi izašli u susret i pomogli građanima, medicinskom osoblju, privrednicima i svima kojima je u tom momentu, bila potrebna pomoć. Nastavili smo da živimo, radimo i ulažemo u sve ono što može da nam unapredi kvalitet života i podigne standard.

Koje su to konkretne stvari koje je Opština Ruma uradila u prethodnoj godini?

Mnogo toga je urađeno! Ne mogu da kažem da smo uspeli da realizujemo 100% onog što je planirano, ali bez obzira na sve poteškoće uspeli smo da realizujemo od 85-90% planiranih aktivnosti, kako kada su u pitanju kapitalni projekti, tako i socijalna davanja u oblasti zdravstva, školstva, sporta i svega onog što i inače planiramo i realizujemo i u normalnim uslovima. Pored velike borbe i velikih davanja kada je u pitanju zaštita građana, deratizacije i zaštitne opreme koja je podeljena u velikom broju (podsetiću vas da smo podelili preko 15000 humanitarnih paketa ugroženom stanovništvu), radili smo paralelno i kapitalne projekte koje smo pre pandemije podpisali. Pre svega mislim na izgradnju kotlarnice “Tivol” i “Solidarnost”, rekonstrukciju dve ulice (15. maja i 15. avgusta), zatim dečije mobilijare, sportske objekte (svlačionica u Vitojevcima, Buđanovcima), rekonstrukcije domova kulture, puteva i ulica u seoskim mesnim zajednicama i još dosta toga što smo mogli i smatrali da će na neki način doprineti boljem i kvalitetnijem životu naših građana. Ni jednog momenta nismo došli u situaciju da opština ne može da priskoči nekome u pomoć. Pored svih problema, tenzija i nervoze uspeli smo da sve to finansijski ispratimo i to zaista sa ponosom ističem.

Šta je doprinelo tome da se Ruma u velikom broju slučajeva pominje kao pozitivan primer u odnosu na druge opštine?

“Nije jednostavno uraditi ono što smo mi uspeli. Utrošeno je mnogo vremena za planiranje strategije razvoja. Sve ono što smo uradili, iako možda u samoj najavi i nije bilo prihvaćeno od strane svih kao nešto što je možda dobro, dalo je rezultate, a nakon toga su stigle i potvrde da je ono što radimo ispravno. Stabilizacija budžeta, privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje velikog broja ljudi, se pogotovo sada pokazalo kao ispravna stvar. Moć čoveka se vidi kada je najteža situacija. U ovom slučaju ne mislim na čoveka nego na našu opštinu. Kroz sve poteškoće smo prošli bez velikih problema, uz odgovoran i svestan pristup i rad. Nadam se da će se situacija koju je prouzrokovala pandemija, dolaskom vakcina stabilizovati i da ćemo nastaviti sa trendom razvoja naše opštine, jer je sasvim evidentno da ovakav rad i pristup privlači investitore, koji su zainteresovani da ulažu svoj kapital u našu opštinu i zadovolje i svoj, ali i naš interes, a to je da zaposlimo što više ljudi i pružimo mogućnost što većem broju građana da traže i biraju svoj posao, ali i da nakon što investitori izgrade objekte, ubiramo poreze na imovinu, doprinose i zarade. Sve to u cilju stabilizacije i rasta budžeta, kako bismo imali mogućnost da i u budućnosti infrastrukturno gradimo, popravljamo i rekonstruišemo našu opštinu. Želimo da i u budućnosti kao i u protekle četiri godine vrtić za decu bude besplatan, da gradimo nove vrtiće, da omogućimo deci besplatne udžbenike i da na taj način pored svih socijalnih davanja direktno pomažemo naše građane. U velikoj meri trudili smo se da izađemo u susret i malim i srednjim preduzećima, privrednicima, penzionerima i sportistima.”

Da opština Ruma brine o zdravlju građana, potvrđeno je ne samo reakcijom opštine u vreme pandemije već i ulaganjima u oblasti zaštite životne sredine?

Veoma je značajno što smo sa aspekta zaštite životne sredine izbacili mazut, ukinuli dve kotlarice koje su pravile velike gubitke i koje su kao veliki zagađivači naše opštine decenijama bile prisutne. Mazut, pored toga što je ekološki neprihvatljiv je i mnogo skuplji kao energent. Samo u prvom mesecu grejne sezone napravili smo uštedu od tri miliona dinara samo po pitanju energenta. Efekat svega toga će se pogotovo videti kada prođe izvesno vreme. Uvek ima prostora da se uradi više, ali kada sve uzmemo u obzir zaista smatram da bez ikakve sumnje možemo biti ponosni.

Budžet opštine Ruma za 2021. godinu iznosi 2 milijarde i 15 miliona dinara.

“Budžet za 2021. godinu planirali smo na realnim osnovama. Realna prihodna strana budžeta opštine Ruma je oko 2 milijarde. Za ovu godinu planirano je tačno 2 milijarde i 15 miliona iz razloga jer smo uzeli parametre realizacije budžeta iz 2020. godine o kojoj smo razgovarali. Imamo interesovanje investitora koji planiraju da grade na teritoriji opštine što nam donosi nova radna mesta. Konkretno “Healt Care Europe” omogućiće oko 300 novih radnih mesta. U priči je još nekoliko kompanija sa kojima još uvek dogovore nismo priveli kraju tako da još uvek ne mogu da iznosim imena. To je nešto što će svakako u pozitivnom smislu podići prihodnu stranu budžeta. U svakom slučaju, 2 milijarde i 15 miliona je realna projekcija budžeta koji će nastaviti kontinuitet razvoja naše opštine sa jedne strane, a sa druge strane budžeta koji će pokriti sva davanja koja smo imali i do sada. Ni jedna pozicija (školstvo, zdravstvo, sport), nije umanjena ni za jedan jedini dinar, čak su neke i podignute. Ono gde smo napravili uštedu jesu davanja ka našim javnim preduzećima. Umanjili smo direktna davanja našim javnim preduzećima 10%. Na taj način želimo da ih nateramo i stimulišemo da svoj profit podižu tako što će da zarade na tržištu. Takođe, umanjili smo izdavanja za medije, sa 30 na 20 miliona, kao i verske zajednice sa 10 na 5 miliona. To su jedina umanjenja u našem budžetu, a sve ostalo je ostalo isto.
Smatram da je budžet za 2021. godinu garancija da će naša deca i u budućnosti imati besplatne vrtiće i besplatne udžbenike, ali i da ćemo graditi nove kao što sam već i najavio. Novi vrtić finansiraćemo iz sopstvenih sredstava. Već krajem ovog meseca mislim da ćemo raspisati nabavku za izgradnju objekta “Kockica 2”. U pitanju je projekat vredan preko 130 miliona. Završetkom tog projekta ćemo dugoročno rešiti problem liste čekanja naše dece na besplatne vrtiće, iako i u ovom momentu nemamo nekih značajnijih problema. Liste čekanja su male i gotovo da ih nema.

Da li opština planira da nastavi sa infrastrukturnim ulaganjima kao i uređenjem starih i napuštenih objekata na teritoriji Opštine Ruma?

“U planu nam je rekonstrukcija Doma vojske. Pre dve godine otkupljen je od Ministarstva odbrane, a sada nam je u planu i uređenje. To je jedno od obećanja koje zbog silnih poteškoća koje nam je donela prethodna godina, nismo uspeli da realizujemo prošle, ali ćemo realizovati ove godine. Dom Vojske će biti rekonstruisan i spolja i iznutra. Poznato je da smo u 2020. godini završili rekonstrukciju Gradske kuće, takođe i staru zgradu opštine, kao i zgradu mesne zajednice. Sve su to objekti koji su u javnoj svojini opštine Ruma, a koji su, ne mogu da kažem bili zapušteni, ali istina je da se mnogo godina u njih nije ulagalo, a oni treba da budu primer svima kako treba da budu uređeni svi objekti na teritoriji opštine Ruma.”

Ruma će dobiti novu autobusku stanicu.

“U pitanju je “rak rana” naše opštine deceniju ili dve u nazad. Tražili smo načine, ali nikako nismo mogli da rešimo nešto što je za nas bio gordijev čvor, jer je svojevremeno neko nekako privatizovao i kupio jedan deo nečega koji se nigde nije vodio da je to što je. Drugi deo, većinski deo, je bio u vlasništvu AD “Korzo” koji je u stečaju i koji se ugasio. Prešlo je u agenciju za privatizaciju, ali se nije privatizovalo. U međuvremenu se ugasila i agencija za privatizaciju. U pitanju je nešto što je postalo ruglo našeg grada i deponija, nešto što je bilo nečije i ničije. Tražili smo način, nismo odustajali i na kraju smo našli rešenje, partnera i lokaciju. Ruma će ove godine dobiti novu funkcionalnu modernu autobusku stanicu sa deset perona i lepom upravnom zgradom, na mestu koje će biti bliže gradu i saobraćajno dobro obezbeđeno bez mogućnosti bilo kakve gužve.”

Da li činjenica da novu autobusku stanicu gradi privatnik, daje mogućnost da kroz neko vreme opet dođe do istog problema?

“Neće biti deponija više nikad! Jednostavno, biće čista situacija. I taj neko ako kojim slučajem propadne, čista situacija daće prostor da se lakše proda ili iznajmi. Sadašnja autobuska stanica je u takvom stanju, jer nema rešen vlasnički status. Ne zna se čija je i onaj koji misli da je njegova, nije njegova. Da postoji mogućnost, odavno bi se prodala i u tom slučaju ne bi bila tako zapuštena. Dakle, biće potpuno nova autobuska stanica! Pored toga očekuje nas još ulaganja, novih radnih mesta, novih rekonstrukcija, ulica, puteva, svega onoga što mi finansiramo iz našeg budžeta.

Koje je to najveće kapitalno ulaganje koje opštinu Ruma očekuje u 2021. godini?

“Naravno najveća kapitalna stvar koju očekujemo ove godine jeste početak realizacije projekta izgradnje gradskog prečistača, koji takođe nemamo već dve decenije, jer je 2003. godine nakon kvara stao sa radom. Uspeli smo da od Vlade Republike Srbije, Ministarstva za zaštitu životne sredine obezbedimo 14,5 miliona eura. Očekujemo da uskoro Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Kancelarija za javna ulaganja uđu u proceduru odabira izvođača za realizaciju tog projekta koji je predviđen da traje tri godine. Ruma će ako sve bude po planu za tri godine dobiti i prečistač otpadnih voda. Ovo je još jedan od načina na koji pokazujemo koliko se borimo za očuvanje životne sredine, odnosno za ekologiju sa jedne strane, a sa druge strane pokazujemo da imamo dobru konekciju sa svim nivoima vlasti i da možemo da obezbedimo ne milion nego gotovo 15 miliona eura, što priznaćete malo koja politička garnitura u Rumi je uspela. Obično su se vlasti zaduživale i podizale kredite koje i dan danas vraćamo. Demokratska stranka je svojevremeno podigla kredit u iznosu od 240 miliona. Do maja 2021. godine ćemo i to vratiti. Do sada smo vratili 38 miliona samo kamate. Od 2014. godine nismo ušli ni u kakvu pozajmicu i nismo zadužili opštinu ni jedan jedini dinar, niti smo tražili bilo kakvu pomoć od bilo koga. Jednostavno, uspeli smo da od početka postavimo sve na zdrave noge.

Na koji način ste to postigli?

Prepoznali smo značaj ulaganja u radne zone, pa smo ih na vreme opremili infrastrukturno i otvorili smo vrata za sve investitore, kojima pomažemo jer nam je bitno da ulažu u našu opštinu. Na taj način smo uspeli da budžet stavimo na zdrave noge. Kada nešto počnete od zdrave osnove, rezultat ne može da izostane. Koliko god se to nekome svidelo ili ne. Naravno ima još mnogo da se radi. Kao što se svet menja, tehnologija napreduje, tako i naša opština mora da se menja, da prati trend i da ide u korak sa vremenom. Ono u šta sam siguran to je da nikada nećemo sve rešiti i da nikada nećemo biti bez problema, jer mnogo je stvari koje treba rešavati. Svesni smo toga, ali smo i spremni da se sa svakim problemom uhvatimo u koštac, da rešavamo svaki problem po prioritetu.

Jednu od najtežih godina opština Ruma je završila rešavajući ključne dugogodišnje probleme?

Upravo tako se namestilo. Verujem da se namestilo samo zato što smo u proteklom periodu radili i gradili na zdravim osnovama. Da to sve nije lepo izbalansirano i isplanirano verovatno bismo imali određene poteškoće, kao što mnoge lokalne samouprave u ovom momentu imaju.
Moram da se zahvalim. Nama je privreda izašla u susret kada smo sprovodili masovne akcije pomoći. Mi smo potrošili 9 miliona dinara u vanrednom stanju, a samo paketi koje smo podelili koštaju 40 miliona, ali smo ih dobili kroz donacije od privrednih subjekata, od kompanija koje su na teritoriji naše opštine, koje su znale da cene situacije kada smo i mi njima izlazili u susret. Mi sada cenimo njihovo angažovanje i donacije. Izašli su u susret i nama kao lokalnoj samoupravi, ali i građanima na teritoriji naše opštine. Pokazale su se kao društveno-odgovorne kompanije.

Da li je i kolikoj meri došlo do smanjenja obima posla u toku pandemije i na koji se način opština nosila sa tim?

Nije bilo otpuštanja radnika. Bilo je nekih trzavica na početku pandemije, ali vi danas imate sve kompanije sa otvorenim oglasima za zaposlenje radnika. Onaj ko želi da radi, može da nađe svoje mesto. Neke kompanije su bez obzira na sve uspele ne samo da nastave normalno poslovanje već i da dupliraju proizvodnju.
Potvrda svemu tome je stabilan budžet. Mi smo u 2021. godinu preneli gotovo 120 miliona dinara. Nismo ušli u 2021. iscrpljeni i potrošeni. Ostavili smo rezervu i vodili smo odgovornu politiku i odgovorno finansijsko poslovanje.

Da li Ruma kao privredni i industrijski grad radi i na razvoju turizma?

Podizanjem privrede, podižemo i turizam. Jezera, Borkovačka šuma i obronci Fruške gore omogućili su da i u sferi turizma imamo dobre rezultate, do pandemije koja je promenila situaciju, ali ne samo kod nas. Pandemija je poremetila i mnogo veće turističke centre. Ruma nije opština gde je turizam prioritet. Moramo priznati da turizam nije stavka broj jedan i glavni izvor prihoda našeg grada, Ruma je više industrijski i poljoprivredni kraj, ali se svakako trudimo i razvijamo i granu turizma.

Borkovačko jezero/Foto: Đani Bardoti

Koja su to ulaganja u planu kada je turizam u pitanju? Svedoci smo velikog broja turista koji posećuju jezero Borkovac, vidite li to kao šansu i korak ka tome da Ruma postane i turistička destinacija?

Ulažemo u Borkovačku šumu, u mobilijare, sprave na otvorenom, teretane… Ove godine na žalost nismo bili u prilici da otvorimo Olimpijski bazen koji imamo tamo. Pored svega, cilj nam je da se razvijamo i idemo ka tome da postanemo i turistički centar, te ćemo nastaviti da ulažemo. Nedopustivo je da imamo toliki priliv ljudi, a da nemamo mesta gde će ti posetioci da se zadrže. Ulagaćemo i reklamirati našu opštinu i kada je turizam u pitanju. Mnogi su nam u tome i pomogli. Svedoci smo da na Pavlovačkom jezeru grade ljudi koji su poznati ne samo u Srbiji već i u svetu, pođimo samo od Novaka Đokovića, pa na dalje. Radimo na promociji našeg grada kako u oblasti privrede, tako i turizma.

Prvi čovek Rume istakao je da je ponosan zbog trenda rasta i razvoja opštine na čijem je čelu, ali i nestrpljiv zbog rezultata rada koji će tek biti vidljivi.

Kroz Rumu prolaze svi bitni putevi. Izgradnjom Fruškogorskog koridora i auto-puta Ruma-Šabac, Ruma postaje nezaobilazni faktor u ovom delu Srbije. Sloganom “Svi putevi vode kroz Rumu”, na neki način smo prizvali ono što nam se upravo sada i dešava. Naša obaveza da šansu iskoristimo, u svakom smislu, i kada je u pitanju turizam i privreda, ali i sve ono što će nam pomoći da građanima omogućimo viši standard i bolji život.

Ruma/Foto:Miroslav Mitrevski

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here