Naslovna Vojvodina IPARD vraća poljoprivrednicima i do 70 odsto uloženog novca

IPARD vraća poljoprivrednicima i do 70 odsto uloženog novca

PODELI

Na predavanju koje su za poljoprivredne proizvođače, u Lovačkom domu u Donjem Tovarniku, održali stručni saradnici Poljoprivredne stručne službe iz Sremske Mitrovice, pored osnovnih principa integralne biljne proizvodnje u cilju veće rentabilnosti, zaštite bilja i tehnologije proizvodnje šećerne repe i kukuruza, poljoprivrednici su upoznati i sa dostupnim subvencija i aktuelnim IPARD 2 programima.

IPARD 2 program je od prošle godine zaživeo i kod nas, a poljoprivrednici će moći da konkurišu po dva poziva – Mera 1, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i Mera 3, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i prodaje poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

„IPARD 2 program je za poljoprivrednike koji su ozbiljno shvatili bilo koji vid proizvodnje i koji ozbiljno misle da investiraju. Sa ovim će dobiti visok procenat povraćaja sredstava na svoj uloženi novac čak i do 70 odsto, u zavisnosti o kakvoj se situaciji radi. Takođe, postoje brojne povoljnosti koje donose više bodova, kao što su bračni parovi do 40 godina života, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava ili organska proizvodnja. Poljoprivredni proizvođači svakako mogu da se informišu putem pravilnika ili vodiča koji je nedavno izdala Uprava za agrarna plaćanja, gde postoje konkretni primeri u određenim situacijama i kako se regulišu“ – rekao je Željko Graovac, samostalni stručni saradnik za stočarstvo PSS Sremske Mitrovice

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here