Naslovna Magazin Migrant iz Irana očistio Sotsko jezero: Nije mogao da gleda zaprljanu lepotu

Migrant iz Irana očistio Sotsko jezero: Nije mogao da gleda zaprljanu lepotu

PODELI

Nesvakidašnji gest Muhameda Abasija, koji je sa ćerkama smešten u prihvatnom centru “Principovac” nedaleko od Šida

Samo pet dana boravka u Prihvatnom centru “Principovac” kod Šida bilo je dovoljno Muhamedu Abasiju (40) iz Irana da oduševi sve nas zaposlene. Samoinicijativno je organizovao čišćenje otpada sa obala obližnjeg Sotskog jezera i ispred graničnog prelaza Srbije sa Hrvatskom. Potom je sam zatražio da njegove ćerke Javanerh (15) i Vajan (11) pohađaju školu u Šidu, što je, za migrante, zaista neuobičajeno.

Migranti ispričali TUŽNU PRIČU O SMRTI DEVOJČICE: Madinu (6) u MRKLOM MRAKU udario je voz

Ovaj nesvakidašnji događaj “Novostima” je ispričala Nevena Brajović, predstavnik Komesarijata za izbeglice u kampu “Principovac”. Za sve vreme koliko kamp postoji, nisu, kako kaže, imali ovakvo iskustvo budući da migrantima treba mnogo više vremena da otvorenije komuniciraju sa nadležnima.

– Abasi je, dan-dva po dolasku u “Principovac”, sa ćerkama i grupom migranata išao na organizovani izlet na Sotsko jezero, koje je deo Nacionalnog parka “Fruška gora” – priča Brajovićeva. – Sutradan je došao kod mene i tražio džakove i rukavice. Mislila sam da su mu kao i ostalima potrebni da pospremi svoju prostoriju. Ali, on mi je rekao da će sa ćerkama i još četvoro migranata, ako je to moguće, otići do obala jezera i pokupiti smeće koje je na njegovim obalama.

Kasno posle podne, po rečima naše sagovornice, vratio se vrlo zadovoljan “učinkom” svog tima.

– Kada mi je pokazao fotografije, shvatila sam da su očistili otpad oko celog jezera – nastavlja Brajovićeva. – U razgovoru mi je rekao da mnogo voli prirodu, da ne može da trpi smeće i da mu je bilo žao kada je video da su obale tako lepog jezera toliko zaprljane. Otkrio mi je da je završio višu školu za zaštitu prirode u Teheranu i da se iskreno zalaže za očuvanje svih prirodnih blaga.

ĆERKE IDU U ŠKOLU

MUHAMED Abasi, kako nam je otkrio, namerava da sa ćerkama ode u Švedsku – kaže Nevena Brajović. – Ali, dok to ne ostvari, želi da se njegove ćerke, na putu do “obećane zemlje” školuju gde god je to moguće. Čim je shvatio da autobus dolazi po decu iz kampa i vozi ih do škole, zatražio je da i njegove ćerke pohađaju nastavu, što smo im i omogućili.

Očišćene obale Sotskog jezera, kako priča naša sagovornica, nisu bile jedina akcija koju je Abasi organizovao.

– Već sutradan, organizovao je novu grupu migranata za još jedno čišćenje prirode – kaže Brajovićeva. – Otišli su do graničnog prelaza između Srbije i Hrvatske, i očistili sav otpad ispred granice, sa srpske strane. Sve džakove sa smećem potom su odneli do kontejnera.

Fruška gora dobija najduži zip-lajn na Balkanu

Naša sagovornica tvrdi da ovo što je uradio Muhamed Abasi do sada nije viđeno u Prihvatnom tranzitnom centru za migrante “Principovac”.

– Do većine migranata, a u “Principovcu” ih je trenutno 270, teško je dopreti – priča Brajovićeva. – Osim podataka koji su neophodni za evidenciju, vrlo sporo se “otvaraju” i upuštaju u bilo kakve razgovore. Zato nas je Abasi prijatno iznenadio svojom komunikativnošću i željom da uredi prostor i okruženje u kom živi, pa makar to bilo i trenutno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here