Naslovna Vojvodina ISTRAŽIVANjE TIM CENTRA: Egzit Srbiji doneo 150 miliona evra

ISTRAŽIVANjE TIM CENTRA: Egzit Srbiji doneo 150 miliona evra

PODELI

Od osnivanja do danas festival “Egzit” doneo je privredi Srbije direktnu eknomsku korist od 150 miliona evra, a ove godine 14,4 miliona evra, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo “TIM Centar”.

Pored finansijskog, doprinos “Egzita” ogleda se i u višestruko većoj procenjenoj vrednosti međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije, saopštio je Egzit pres.

Kako se navodi, kapije ovogodišnjeg Festivala “Egzit” zabeležile su rekord od preko 215.000 ulazaka od strane posetilaca iz preko 60 zemalja širom sveta.

Među njima su prednjačili gosti iz zemalja nekadašnje Jugoslavije sa 23,2 odsto, dok je veliki broj gostiju stigao iz zemalja Zapadne Evrope koji čine 21,6 odsto od ukupnog broja posetilaca.

Među njima se posebno izdvajaju Velika Britanija, Nemačka, Holandija i Belgija, dok rast beleže gosti iz Italije, Francuske, Irske i Španije.

Ove godine je bilo i nešto više posetilaca iz Istočne i Jugoistočne Evrope koji zajedno broje 14,2 odsto, a među njima prednjače Turska, Mađarska, Grčka, Rumunija i Bugarska, a raste broj posetilaca iz zemalja kao što su Rusija, Ukrajina, Poljska, Češka i Slovačka.

Konstatno raste i broj turista van evropskog kontinenta, a ove godine je njihov ukupan broj uvećan čak za trećinu.

Ovi posetioci činili su tako rekordnih 6,3 odsto od ukupnog broja, a najviše među njima je Amerikanaca, Australijanaca i Kineza, koji zajedno čine polovinu vanevropskih gostiju, dok su u drugoj polovini ove grupe turisti iz Brazila, Južne Koreje, Japana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija.

Oni ujedno i najviše troše i u Srbiji u proseku ostavljajući preko 600 evra po osobi.

Slede ih gosti iz Zapadne Evrope sa 532 evra, dok prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 312 evra, pa u proseku, posetilac Egzita za vreme festivala potroši čak 431 evro. Istraživanje je još jednom potvrdilo i da veliki broj stranih gostiju na ovom putovanju do Novog Sada iskoristi priliku da ujedno poseti i Beograd, te još neke manje destinacije u Srbiji, gde se u proseku zadržavaju dva do četiri dodatna dana.

Od anketiranih posetilaca čak 98 odsto je izjavilo da će sigurno ili sa velikom sigurnošću ponovo doći na Egzit. Takođe, gotovo 64 odsto turista doputovalo je baš zbog festivala “Egzit”, dok jedna trećina, uglavnom domaćih gostiju, navodi da bi svakako posetila Novi Sad.

Čak 50,8 procenata anketiranih kaže da im se zbog”Egzita” popravilo mišljenje o Novom Sadu, dok 46,5 kaže da je ostalo jednako povoljno kao i pre.

Zanimljivo je da se ovi procenti gotovo u potpunosti poklapaju sa brojem posetilaca koji su prvi put posetili “Egzit”, odnosno bili i na nekom od prethodnih izdanja festivala. Najveći broj posetilaca kojima je ovogodišnji “Egzit” bio i prvi u životu dolazi iz zemalja van Evrope (84,1 odsto), a festivalsku “premijeru” imalo je čak 65,8 odsto posetilaca iz Zapadne Evrope.

Prosečna starost publike festivala “Egzit” je 25,6 godina i visokoobrazovani posetioci čine većinu od uobičajenih 80 odsto.

Publiku sa kupljenim ulaznicama čini 50,9 odsto zaposlenih, 39,7 odsto studenata i 3,5 odsto srednjoškolaca, a 5,3 odsto zajedno čine svi ostali.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Kada se ekonomskom efektu koji je “Egzit” imao u Srbiji doda i ustanovljenih 10,1 milion evra doprinosa “Si Star” festivala Hrvatskoj, kao i 9,9 miliona evra od “Si Dens” festivala crnogorskoj privredi i zasad neprocenjen efekat “Revolušn” festivala na rumunsku ekonomiju, “Egzit Leto” ljubavi regionu je ukupno donelo najmanje 34 miliona evra.

Time je potvrđeno da se radi o jednom od najvećih festivalskih poduhvata u svetu, koji je ovog leta okupio preko 350.000 ljudi iz više od 90 zemalja sveta na čak četiri uzastopna festivala u regionu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here