Naslovna Posao Italijani predstavili nove modele snabdevanja u poljoprivredi

Italijani predstavili nove modele snabdevanja u poljoprivredi

Foto: rtv

-Kompanija La Linea Verde iz Dobrinaca kod Rume, italijanski investitor i proizvođač svežeg povrća koje je spremno za konzumaciju, organizovala je pod pokroviteljstvom Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji – Konfindustrije Srbija Dan posvećen srpskim poljoprivrednicima na temu uspešnog modela lanca snabdevanja svežim proizvodima.

Tom prilikom najavljeno je formiranje Udruženja poljoprivrednih proizvođača svežih proizvoda spremih za konzumaciju, saopštila je kompanija La Linea Verde.

Italijanska poljoprivredno-prehrambena grupacija specijalizovana za poljoprivrednu proizvodnju i pakovanje svežih proizvoda koji su spremni za jelo La Linea Verde održala je prezentaciju u prisustvu srpskih poljoprivrednika, predstavnika nadležnog ministarstva i lokalne samouprave, a tema je bila i udruživanja poljoprivrednih proizvođača svežeg povrća spremnog za konzumaciju.

La Linea Verde grupa je, kako je navedeno, važan evropski igrač sa tridesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji svežih pakovanih proizvoda spremnih za konzumaciju i pouzdan proizvođač za više od 60 evropskih robnih marki.

Srpski ogranak La linea Verde uspešno posluje od 2017, zapošljava 100 radnika većinom iz opštine Ruma, ima 140 hektara zemlje i aktivno učestvuje u društvenim inicijativama lokalne zajednice.

Edukativna prezentacija je pod pokroviteljstvom Konfindustrije Srbija organizovana sa ciljem da se srpski poljoprivrednicima objasni koncept kratkog i integrisanog lanca snabdevanja, neophodnog da bi se garantovala dostupnost sirovina konstantnog kvaliteta tokom cele godine.

Predstavljen je etički model lanca poljoprivrednog snabdevanja, koji je već uspešno testiran u Evropi i koji će stvoriti čvrsta partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima na celoj teritoriji Srbije, od severa do juga.

“Iz dugogodišnjeg iskustva smo zaključili koliko je važno omogućiti sigurnost kako bismo time stvorili poverenje”, rekao je izvršni direktor grupe La Linea Verde Domeniko Bataljola.

Naši dobavljači su partneri koji zajedno sa nama “rastu” i donose inovacije, dodao je on.

“Za nas lanac snabdevanja znači lojalnost naših saradnika sa kojima delimo viziju i ciljeve. Poljoprivredne proizvođače, kao članove lanca snabdevanja, kroz stalnu podršku naših agronoma, usmeravamo ka upotrebi savremenih i prirodnih tehnika uzgoja i đubrenja, koje se sve više zasnivaju na principu održivosti. Konkretno, na osnovu italijanskog modela, uvodimo integrisanu i organsku poljoprivrednu praksu u Srbiju kako bismo dobili zdrav, kvalitetan i ekološki prihvatljiv proizvod”, naveo je Bataljola.

Strategiju lanca snabdevanja, koja se pokazala uspešnom u Evropi, predstavio je Feliće Poli, generalni direktor Organizacije poljoprivrednih proizvođača “Sole e Ruđada”, koji je naglasio da je u Italiji odnos sa poljoprivrednim partnerima postao toliko blizak da je rezultirao stvaranjem Organizacije proizvođača “Sole e Ruđada” – organizacije koja danas okuplja gazdinstva u vlasništvu La Linea Verde i još 70 pouzdanih partnera, sa ukupno 2.000 hektara useva.

I Udruženje italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija podržava inicijativu La Linea Verde, a tim povodom član predsedništva Konfindustrije Srbija Erik Košuta rekao je da model organizovanja koji promoviše La linea verde jeste upravo model koji je potreban Srbiji.

“Uvereni smo da za lokalne poljoprivredne proizvođače ovaj model može predstavljati dobru priliku ne samo u ekonomskom smislu i u pogledu razmene znanja već i da može ostaviti dubok trag u sektoru poljoprivrede ove zemlje. Poljoprivreda je vekovima pokretala ekonomiju ovog regiona, a sa modelom koji nudi La linea verde ima velike šanse da se vrati na taj kolosek i da se ravnopravno takmiči na evropskom nivou”, zaključio je Košuta.

Gosti su bili savetnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i predstavnici sektora razvoja iz opštine Ruma, čije prisustvo je potvrda posvećenosti La Linea Verde unapređenju poslovanja na teritoriji Srbije, navedeno je u saopštenju.

IZVORrtv
Prethodna vestMFL Ruma,Irig, Inđija, Stara Pazova: Derbi Nikinčanima
Sledeća vestDonji Srem 2015 – Radnički 0:0

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here