Naslovna Dogadjaj Izbeglim porodicama uručeni ključevi 13 stanova u Irigu

Izbeglim porodicama uručeni ključevi 13 stanova u Irigu

PODELI
Irig, 16. juna 2020. - Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dacic prisustvovao je svecanom urucivanju kljuceva 13 stanova sagradjenih za izbeglicke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivaliste na teritoriji opstine Irig. Stanovi su izgradjeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeca institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije. TANJUG / MSP / OGNJEN STEVANOVIC / an

IRIG – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je prisustvovao danas u Irigu dodeli ključeva 13 stanova za izbegle porodice sa prostora bivše Jugoslavije, u okviru realizacije Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa.

Ukupna vrednost Potprojekta 5 je preko 52 miliona evra, od kojih je 38,8 miliona evra iz donacija, dok Republika Srbija učestvuje sa 13,2 miliona evra, kroz nacionalnu kontribuciju.

Ministar je poželeo porodicama mir i spokoj u novim domovima, ukazujući da Regionalni stambeni program, pored svog humanitarnog i sasvim praktičnog značaja, ima i jaku simboličku vrednost.

“On je dokaz da smo i posle svih nesreća koje su nas zadesile 90-ih godina prošlog veka, sposobni da sarađujemo u regionu, posebno onda kada je potrebno pomoći onima koji su najugroženiji“, naveo jeDačić.

Finansiran je donatorskim sredstvima, a najveći pojedinačni donator je Evropska unija.

Fondom Programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbeglice i migracije vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji. Proces izbora korisnika sprovodi se u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Prema rečima Dačića, mnoge zemlje su i pojedinačno dale svoj veliki doprinos ovom Fondu.

Među njima je izdvojio Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Norvešku, Italiju, Švajcarsku, Dansku, Tursku, Luksemburg, Španiju, Kipar, Češku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku.

Dačić je istakao da su lokalne samouprave su veoma bitan partner Regionalnom stambenom programu, budući da svaka samouprava obezbeđuje lokaciju i prateću infrastrukturu za izgradnju stambenih jedinica.

“Dragi prijatelji, svi zajedno smo prošli mnoge nedaće. Zadnja u nizu je pandemija zarazne bolesti Kovid-19. Vlada Republike Srbije pokazala je spremnost u očuvanju državne stabilnosti, kao i zbrinjavanju svakog građanina kome je pomoć bila potrebna u vreme krize. Odgovornost i postojanost u očuvanju državnih i nacionalnih interesa, ali i interesa svakog građanina, jeste i biće imperativ Vlade”, poručio je Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here