Naslovna Vojvodina Izdvojeno 40 miliona dinara za naučne projekte u AP Vojvodini

Izdvojeno 40 miliona dinara za naučne projekte u AP Vojvodini

PODELI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je danas rešenja predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu javnog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2022. godini.

U odnosu na prošlu godinu, iznos za kratkoročne projekte povećali smo sa 25 miliona na 40 miliona dinara, tako da je, zajedno sa dugoročnim projektima, za čiju smo realizaciju ove godine izdvojili 70 miliona, ukupno 110 miliona dinara izdvojeno za oblast naučnoistraživačkog rada u više od 130 projekata, rekao je Milošević.

Govoreći o stanju nauke u Vojvodini, on je naglasio da još uvek nema dovoljno istraživača.

Zapravo nemamo tu potrebnu snagu inovacija i novih tehnologija. Ali, kako je to jedan udruženi – zajednički poduhvat onih koji razmišljaju o privrednoj i o naučnoj aktivnosti, verujem da u narednim godinama možemo očekivati progres. Drugi problem je izdvajanje sredstva iz bruto društvenog proizvoda, koje još nije u standardima očekivanih vrednosti evropskog društva, kazao je Milošević.

On je rekao da veruje da će finansiranjem predviđenim konkursima Sekretarijata ta situacija biti poboljšana.

Sekretar je naveo da je posebno važno to što su od 48 projekata rukovodioci 24 projekta žene, i isto toliko muškarci, jer je na taj način ispoštovan princip rodne ravnopravnosti.

– Ove godine pristiglo je 148 prijava, a finansirano je 48 projekata sa ukupno 40 miliona dinara. O prispelim prijavama svoje mišljenje i ocene su, na osnovu utvrđenih kriterijuma, davali članovi stručnih komisija.

– Sekretarijat je doneo novi pravilnik koji predviđa da se projekti ocenjuju na osnovu četiri kriterijuma, i to: opravdanost projekta, značaj projekta za univerzitetsku zajednicu i pokrajinu, primenjivost projekta i kompetencija istraživačkog tima i rukovodioca projekta, kazala je predsednica stručne komisije za medicinske nauke, Dušica Rakić.

Nosioci projekata su 25 naučnoistraživačkih organizacija iz medicinskih, prirodno-matematičkih, biotehničkih, tehničkih, tehnoloških, društveno-humanističkih, pravno-ekonomskih i sportskih nauka, saopštila je Pokrajinska vlada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here