Naslovna Srem Inđija Izgradnja istraživačkog centra u čast naučnika Milutina Milankovića

Izgradnja istraživačkog centra u čast naučnika Milutina Milankovića

PODELI

U cilju popularizacije nauke i kulture i edukacije mladih naučnika, a na inicijativu Opštine Inđija, biće otvoren Istraživački centar „Milutin Milanković“ u Starom Slankamenu. Izgradnja ili rekonstrukcija objekta u kojem će biti smešten, trebalo bi da počne ovog leta, a svoja vrata učenicima i studentima otvoriće već naredne godine. U toku je izrada projektne dokumentacije, a istraživački centar plod je dugogodišnje saradnje opštine Inđija sa Univerzitetom u Novom Sadu, Prirodno matematičkim fakultetom i udruženjem „Milutin Milanković“ u Beogradu i Inđiji.

Kako ističe predsednik Skupštine opštine Inđija Milan Predojević, lokacija budućeg istraživačkog centra već je poznata.

„Istraživački centar, koji će nositi ime našeg velikog naučnika Milutina Milankovića, nalaziće se na samoj obali Dunava, u ulici Dr Borivoja Gnjatića 1, u Starom Slankamenu. Ono što je najvažnije, istraživački centar će okupljati kako naučnike, tako i učenike iz inđijskih škola, ali i studente iz cele naše zemlje radi istraživanja lesnih profila, paleozoika i svega ostalog što im je interesantno“.

Plan je da se organizuju naučni kampovi za đake i studente, a sagledavaju se i mogućnosti boravka učenika i studenata koji će posećivati istraživački centar u Starom Slankamenu.

 

 

Predsednik SO Inđija podsetio je na manifestaciju koja se dve godine unazad organizuje u čast Milutina Milankovića i koja će i ove godine, treći put po redu, biti organizovana 25. maja. Kako kaže, tada će Stari Slankamen posetiti brojni profesori sa beogradskog i novosadskog Univerziteta i govoriti o liku i delu čuvenog srpskog naučnika.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here