Naslovna Srem Ruma Izgradnja prečistača otpadnih voda privodi se kraju

Izgradnja prečistača otpadnih voda privodi se kraju

PODELI

Projekat izgradnje prečistača otpadnih voda, važan i sa aspekta privrednog razvoja i sa stanovišta zaštite životne sredine, privodi se kraju. Radove na kompleksu u blizini proizvodnih postrojenja kompanije „Hačinson”, finansiralo je Ministarstvo privrede sa 100 miliona dinara, a prethodno je lokalna samouprava obezbedila sredstva za izgradnju pristupnog puta, kanalizacione mreže i izgradnju trafo-stanice neophodne za snabdevanje prečistača električnom energijom.

Radove u Zapadnoj industrijskoj zoni, obišli su danas Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma i Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave Opštine Ruma.

„Sto miliona dinara koje smo dobili od Ministarstva smo na najbolji mogući način upotrebili i ono što raduje je da će rok za završetak radova biti ispoštovan, a pogotovo što ćemo već krajem ove godine imati test proizvodnju prečišćavanja otpadne vode. Na taj način ćemo rasteretiti naš budžet sa jedne strane, s obzirom da smo dve godine finansirali odnošenje ove vode iz „Hačinsona” preko firme Jakob Beker, a sa druge strane prečišćavanjem vode ćemo doprineti zaštiti životne sredine”, rekao je Mančić i naglasio da će zahvaljujući savremenoj tehnologiji izostati, za prečistače karakteristična, pojava mulja i neprijatnog mirisa.

Za izgradnju zgrade Opštinske uprave Ruma izdvojeno 120 miliona dinara

„Imaćemo jedan savremen prečistač koji ne stvara mulj. Sistemom prerade mulj, kroz ozonizaciju, se pretvara u neku vrstu briketa, koja nema neprijatan miris i koja se lakše pakuje i odvozi”, napomenuo je Mančić.

Novo ulaganje u škole Opštine Ruma

Pored sto miliona dinara, koliko je koštalo finansiranje projekta samog prečistača, Opština Ruma je uložila i 25 miliona dinaru za asfaltiranje pristupnog puta koji vodi od Industijske ulice do prečistača, urađena je i kompletna kanalizaciona mreža do prečistača, a zajedno sa Elektrodistribucijom je sufinansirana izgradnja trafostanice. Radovi na trafostanici se takođe privode kraju, pored prečistača ona će se koristiti i za javnu rasvetu u Industrijskoj ulici, što je novi projekat Opštine Ruma.

Novoizgrađeni prečistač će biti dostupan i drugim fabrikama u Zapadnoj industrijskoj zoni (Radna zona „Rumen”).

„Prečistač se nalazi na državnoj parceli pored parcele „Hačinsona” i dostupan je i svim drugim kompanijama kojima je on neophodan. Za sada nemamo zahteva, međutim, industrija se brzo širi, moguć je dolazak i novih investitora, imamo slobodnog zemljišta i spremni smo da uslugu prečistača ponudimo svima u ovoj radnoj zoni”, kazao je Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here