Naslovna Kultura Izložba sremskomitrovačkih likovnih umetnika u Galeriji “Čedomir Krstić”

Izložba sremskomitrovačkih likovnih umetnika u Galeriji “Čedomir Krstić”

PODELI
Foto: plusonline

U Galeriji “Čedomir Krstić” u četvrtak, 20. februara biće otvorena izložba umetnika iz Sremske Mitrovice – Lazara Vozarevića, Ivice Kovačića Štifle i Predraga Kovačića.  

Lazar Vozarević
Izložba crteža Lazara Vozarevića iz fonda Galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice „Od snoviđenja do mita“ biće otvorena 20.februara 2020. u 19 sati.. Izložbu čini celokupna zbirka crteža, koja se nalazi u posedu matične galerije i predstavlja 21 crtež iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od velikana srpske moderne umetnosti.
Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu. Кroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Tome dugujemo izvanrednu raznovrsnost njegovog crtačkog opusa, znalačko vođenje stvaralačke zamisli, smele zaokrete i osobenost koja ih odlikuje. Prvi crteži nastaju pod nesumnjivim uticajem Pikasove „plave“ faze, sledi serija laviranih crteža inspirisanih kritskom umetnošću u atmosferi snoviđenja, podsvesti i fantastike. Pod uticajem srednjovekovne srpsko – vizantijske freske nastaju likovi koji se ističu svojom mističnom monumentalnošću. Vozarevićev svet je sazdan od simbola, alegorija, vizija i odnosa svesnog i podsvesnog. Reprezentativan ciklus crteža „Кosovka devojka“ u filigrantski čistom potezu otkriva preokupaciju umetnika vlastitom tradicijom, ali i fenomenom mita. Ovoj temi suprotstavlja, kao pandan predstavu Materinstva, u tehnici crtež-kolaž, pod uticajem umetničkih pravaca šezdesetih, čiji je i sam bio jedan od ključnih protagonista.
Кao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Ivica Кovačić Štifla
Sremskomitrovački slikar Ivica Кovačić Štifla pripada generaciji likovnih stvaralaca u Vojvodini, koji je svoj samosvojan likovni jezik započeo da gradi od sedamdesetih do danas. Četiri decenije plodnog umetničkog rada biće predstavljeno na retrospektivnoj izložbi dela ovog stvaraoca, koji se nakon epizopde fantastičnog slikarstva okušao na polju apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma. Ipak, dela čuvaju reminiscencije na prepoznatljive predele vojvođanske ravnice i gradske arhitekture, koji služe kao nepresušni izvor inspiracije tokom celokupnog stvaralačkog opusa ovog mitrovačkog slikara.

Predrag Кovačić
Osvrtom na crtački opus mitrovačkog umetnika mlađe generacije Predraga Кovačića, po vokaciji vajara uočavamo skulptorsku matricu, koje se ne odriče ni u crtežu i kroz koju provlači sve što vidi. Bez potrebe da se bori sa materijom kao medijumom, u crtežu autor ima dovoljno prostora da se sa nesputanom snagom i energijom upusti u oslobađanje kreativne sile, koja modeluje oblike i izražava ekspresiju, kao ključni sadržaj dela ovog umetnika. Bavi se multimedijalnim istraživanjima u duhu postmoderne, a pored skulpture okušao se na polju crteža, ambijentalnih instalacija, fotoinstalacija i video radova.

Otvaranje izložbe je u 19 časova. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here