Naslovna Dogadjaj Izložba ULU „Sirmium” u galeriji

Izložba ULU „Sirmium” u galeriji

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Posle tri godine od poslednje izložbe u Galeriji „ Lazar Vozarević“, održane 2016. Udruženje likovnih umetnika „Sirmium“ ponovo se predstavilo mitrovačkoj publici u ovom reprezentativnom prostoru, ovog puta u nešto drugačijem ruhu, ne tolko po članstvu, koliko po stilskom izrazu i nesumnjivom sazrevanju.

U galeriji „Lazar Vozarević“ otvorena je u sredu 25. septembra tradicionalna izložba slika ULU „Sirmiuma“. Udruženje ULU „Sirmium“ broji, još jednu važnu izložbu u svojoj dugoj višedecenijskoj izložbenoj aktivnosti. Autori su se svako u svom domenu potrudili da donesu, uhvativši se u koštac sa slikom, skulpturom, mozaikom, asamblažom ili primenjenom umetnošću i dizajnom neki svoj stvaralački doprinos likovnoj sceni Sremske Mitrovice, grada u kome stvaraju.

Sagledano u celini stvaralaštvo 26 umetnika sremskomitrovačkog udruženja „Sirmium“, odlikuje velika raznovrsnost stilskih opredeljenja, tematike, tehnike i primenjenih materijala. U tom smislu pred nama je jedna vredna izložba sa naglašenom potrebom da se načini iskorak, kako u odnosu na samo udruženje, tako i u vlastitom opusu svakog pojedinačnog autora. Osveženi, posle trogodišnje pauze izašli su iz zamke, koja s vremena na vreme prati svako udruženje, zamke manirizacije. Udruženje živi, pulsira i menja se, koristeći blagodeti slobode stvaranja, jer od svog osnivanja ono egzistira bez strogih programskih uslovljavanja i ograničenja, što pruža svakom autoru mogućnost da se izrazi u skladu sa svojim umetničkim afinitetima. Stoga vidimo klasičnu sliku nadahnutu baroknim majstorima, s jedne strane i smela istraživanja u apstraktnom izrazu, sa druge strane, u vidu snažnog iskoraka u istraživanje formalne strukture slike, odnosa forme i boje, koji su čas ekspresionistički ili u duhu apstraktnog ekspresionizma, čas u geometrijskom transponovanju forme, u stilu kubizma, pop arta ili asocijativne apstrakcije. Osim toga prisutne su i asocijacije na umetnost vlastitog etničkog podneblja u vidu etno motiva preuzetog sa tradicionalnog balkanskog ćilima.

Bilo da se izražavju bojom, linijom, strukturom ili oblikovanjem u širokom spektru upotrebljenih materijala od kamenina, kamena, tekstila, plastike, stakla, kartona i lepkova autori smelo izražavaju svoju umetničku viziju. Ona je deo nadahnuća, eksperimenta ili inspiracije, koji ovim autorima svakako ne nedostaju i proizilaze iz zajedničke potrebe da prenesu dubok umetnički doživljaj sveta spoljašnjeg ili unutrašnjeg u zavisnosti od ličnih afiniteta svakog od njih.

Udruženje se potrudilo da održi, već od ranije ustaljenu praksu dodeljivanja pohvala, a ove godine to su radovi Štefice Radovanov, „Zapisi sa putovanja“, Miroslava Munižabe, „Materinstvo“ i Dragana Sentova, „Senka vuka“. Gosti ovogodišnje izložbe su Miroslav Cvijetić, vajar i Gordana Marčetić, dizajner. Za muzički deo programa bio je zadužen hor grčko – srpskog prijateljstva „Irida“, pod vođstvom Aleksandre Garunović.

Izložba se može pogledati u izložbenom prostoru galerije „Lazar Vozarević“ do 16. oktobra.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here