Naslovna Kultura Izložba “Zamišljene granice” od 23. juna u Novom Sadu

Izložba “Zamišljene granice” od 23. juna u Novom Sadu

PODELI
Izvor: Ilustracija

Izložba “Zamišljene granice” biće postavljena od 23. juna do 28. avgusta na Subinom platou u Limanskom parku (Novi Sad), u javnom prostoru na 49 jarbola, saopštili su organizatori.

Kustoski tim Miloš Miletić i Mirjana Radovanović, okupili su umetnice, umetnike, aktivistkinje, aktiviste i kolektive da zajedno daju komentar i osvrnu se na pojam “Tvrđava mira”, jedan od tematskih okvira projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, čiji je i ova izložba deo.

Podeljena u tri celine, izložba ukazuje na fenomene društva u kome živimo, a koji su deo nasleđa Evrope, kao što su: evrocentričnost, nasleđa kolonijalizma, neokolonijalizam, eksploatacija, migracije, Frontex.

Takođe, pojedine intervencije prikazuju ideje za budućnost koje nude mogućnosti za prevazilaženje ovih koncepata i njihovih manjkavosti.

“Okupili smo učesnice i učesnike iz različitih delova sveta i ponudili im prostor da iznesu svoj utisak i stav spram evropske kulture, nasleđa kolonijalizma, ali i savremenih praksi neokolonijalizma. Takođe, izboru učesnika smo pristupili otvoreno, dajući prostor i intervencijama koje nisu iz domena vizuelnih umetnosti. Možemo reći da četrdeset devet zastava izložbe „Zamišljene granice” u Limanskom parku zajedničkim snagama mapiraju stvarnost koju često ne želimo da prihvatimo, postavljaju nova pitanja i otvaraju prostor traganju za odgovorima koji će voditi ka izgradnji boljeg i pravednijeg društva”, navode Miloš Miletić i Mirjana Radovanović u kustoskom tekstu o izložbi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here