Naslovna Srem Inđija „Iznad istoka i zapada“ u Kulturnom centru Inđija

„Iznad istoka i zapada“ u Kulturnom centru Inđija

PODELI
Foto: Kulturni centar Inđija

INĐIJA – Koncert „Iznad istoka i zapada“ deo je istoimene serije koncerata, započetih ove godine u Sremskim Karlovcima, u prazničnom vidovdanskom ciklusu, koji traje u Srbiji od početka juna do kraja jula 2022. godine.

Reč je o antologijskom raritetu srpske sabrane muzike od periodasrednjeg veka, nemanjićke Srbije preko najznačajnijih etno zapisa iinstrumentalnih bravura od Kosova do Vojvodine, do dvadesetog veka u srpskomizvornom nadahnuću. U solo i duetskim numerama pored našeg čuvenog meloda, pojca ikompozitora Ljubomira Ljube Manasijevića, učestvuje i novosadska operskadiva mr Zorica Belić. Instrumentalne bravure celokupnog programa izvodi beogradski ansambl „Renesans“, sastavljen od profesora Fakulteta muzičkihumetnosti i vrhunskih solista. Program koncerta je autentičan i izvodi se nastarim instrumentima kao što su: lauta ćura, šargije, traverzo i blok flauta,tarabuka, goč, vijela i mnogi drugi. Ansambl „Renesans“ čine: prof. LjubomirDimitrijević – blok flauta, frula, traverzo flauta, dr Darko Karajić – lauta,ćura, šargije, Saša Borović – violina i vijela, Andreja Krstić – autentičniudarački instrumenti. Repertoar: Srednjovekovne srpske melodije, instrumentalne i vokalneminijature, kosovski ciklus sa tematikom nemanjićke Srbije, Car Uroš iJelena Anžujska, U Prizrenu gradu, Marijo deli bela kumrijo, Kosovskibožuri, Gora ječi, Balada Svetom Nikolaju i mnoge druge pesme iz srpske etnovokalne i instrumentalne riznice.

Koncert će se održati 17. jula u Velikoj sali Kulturnog centra sa početkom u 20, 00 časova. Karte po ceni od 300,00 dinara možete kupiti na biletarniciKulturnog centra, na dan koncerta od 16.00 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here