Naslovna Srem Pećinci Izvor i gosti u Kulturnom centru Pećinci

Izvor i gosti u Kulturnom centru Pećinci

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Pred prepunom salom pećinačkog Kulturnog centra, članovi DNNT “Izvor Donji Tovarnik” održali su 30. oktobra svoj godišnji koncert.

Osamdeset tri člana društva – prvi ansambl, pripremni ansambl, kao i najmlađa grupa prikazali su na sceni svoje fokloraško umeće, sve ono što već sedam godina vredno rade. Kako je rekla Danijela Barnak, predsednica Izvora, posvećeni su očuvanju narodne tradicije i kulture, a rad, trud i posvećenost su vrline koje cene i gaje svih ovih godina.

Ona dodaje, da ovaj koncert planiraju već duži niz godina, kao i da su zahvaljujući pomoći Opštine Pećinci, Kulturnog centra i Lovačkog društva Donji Tovarnik, ove godine uspeli da ga realizuju.

“Zajedno rastemo i razvijamo se, prelazimo prepreke, savladavamo uspone i padove. Svaki član je postao je važna funkcionalna komponenta, esencionalni organ od koga zavisimo. Pomeramo granice i živimo lepu ideju okruženi igrom i pesmom. Imamo dovoljno dece, dovoljno programa, svega što možemo publici da pokažemo. Mislim da folklor zaslužuje jednu scenu kao što je ova u Kulturnom centru, i da svi folklori svoje samostalne koncerte treba da održe ovde, jer to je znak koliko rade, kako rade. Folkloraši znaju da treba puno godina truda i rada da bi jedan ovakav samostalni koncert mogao da se održi” – rekla je Barnak.

A imala su šta da pokažu sva ta deca, od onih najmlađih do najstarijih, koja svoju ljubav prema igri i pesmi ostvaruju vrednim radom. Najupečatljiviji su bili članovi prvog ansambla, koji su izveli 6 koreografija – Šumadiju, Vlaške igre, Banat, Bosilegrad, Vranje i Vranjsko polje, pripremni ansambl izveo je jednu koreografiju, kao i dečja grupa.

Danijela Barnak je istakla da je koreograf Vladimir Barnak ove godine dobio nagradu za najkvalitetniju koreografiju “Vranjsko polje” na Zlatnom opanku u Valjevu.

Godišnji koncert Izvora obogatili su i gosti iz Aranđelovca DNNT “Šamot”, kao i pevačka grupa “Sremice” KUD “Slavko Bajin” iz Vojke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here