Naslovna Magazin Zdravlje Izvor proteina i vlakana: Približavamo se sezoni kukuruza

Izvor proteina i vlakana: Približavamo se sezoni kukuruza

PODELI

Kukuruz je skrobno zrno povrća i žitarica koje se vekovima jede širom sveta, a potiče iz južnog Meksika pre 10.000 godina. 

U julu počinje sezona kukuruza, rasprostranjenog širom naše zemlje, ali najviše u Vojvodini.

Zdravstveni benefiti kukuruza su dvostrani. S jedne strane, dobar je jer sadrži hranljive sastojke, a sa druge može povećati nivo šećera u krvi. Kukuruz je obično beo ili žut, ali može biti i crven, ljubičast ili plav.

Većina ugljenih hidrata u kukuruzu potiče od skroba, koji brzo može da povisi šećer u krvi, u zavisnosti od toga koliko jedete. Međutim, pomalo paradoksalno, bogat je i vlaknima, koji vam mogu pomoći da uravnotežite šećer u krvi. Unos vlakana povezan je sa manjim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući nekoliko vrsta raka i bolesti srca. Štaviše, konzumiranje dovoljne količine vlakana podstiče probavu i može da vas zaštiti od problema sa crevima.

On je takođe i prirodna hrana bez glutena i mogu je jesti oni koji ga izbegavaju. Osim vlakana, obiluje vitaminom C, vitamina grupe B, kalijumom i magnezijumom, ali i antioksidansima.

Jedno 18-godišnje istraživanje na preko 47.000 odraslih muškaraca, pokazalo je da oni koji su jeli kokice najmanje dva puta nedeljno imali su znatno niži rizik od divertikuloze (bolesti debelog creva u kojem nastaju proširenja u vidu kesica i probijaju se kroz crevo).

U savremenom dobu, većina kukuruza je genetski modifikovana. Iako je potrebno još istraživanja, neke studije sugerišu kako mogu da prestavljaju rizik po zdravlje ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here